fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpuni završetak mosta Moračica do marta

Potpuni završetak mosta Moračica do marta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Most Moračica na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, vrijedan oko 70 miliona EUR, trebalo bi da bude u potpunosti završen do marta naredne godine, saopštio je premijer Duško Marković.

„Ova investicija je vrijedna preko 70 miliona EUR, a završeno je 95 odsto radova. Vjerujem da ćemo do marta imati u potpunosti završen most“, rekao je Marković novinarima prilikom obilaska radova na mostu Moračica.

On je dodao da je danas obilježen završetak rasponske konstrukcije na tom najvećem građevinskom objektu prve dionice autoputa.

„Ovo je najvažniji dan za cio projekat, a sledeći će biti završetak i puštanje u rad cijele dionice“, kazao je Marković.

On je poručio i da je završetak rasponske konstrukcije na mostu Moračica potvrda da Crna Gora ima sposobmosti da odgovori takvim izazovima, na dobro građana i države.

Marković je čestitao predstavnicima kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), podizvođačima i zaposlenima i dodao da posebne zasluge pripadaju implementacionom timu Vlade.

„Kažu da je po veličini stopa ovo treći most u Evropi i među deset u svijetu. Nakon ovoga odlazimo na poziciju gdje počinju radovi na trajnom napajanju električnom energijom autoputa i ovog regiona“, saopštio je Marković.

On je naveo da postoje snažna uvjeravanja izvođača da će cio projekat biti završen u predviđenom roku, odnosno do 30. septembra.

Most Moračica je projektovan kao ramovska konstrukcija, koja se oslanja na pet stubova i dva oporca.

Radovi na temeljima stubova mosta počeli su krajem maja 2016. godine.

To je prvi most u Crnoj Gori građen po sistemu slobodne konzolne gradnje.

Dužina mosta iznosi 960 metara, a ukupna širina 23,4 metra. Most ima četiri trake, po dvije u oba pravca.

Najveći stub je visine 161 metar.

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...