fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpuno završena tri mosta

Potpuno završena tri mosta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare potpuno su završena tri mosta i spojen je prvi segment Moračice, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, i dodao da se završetak radova očekuje u septembru naredne godine.

On je obišao cijelu prioritetnu dionicu autoputa i kazao da je zadovoljan obimom urađenih radova na mostovima, tunelima i otvorenoj trasi.

Nurković je još jednom ponovio da očekuje da će novi rok za završetak radova biti ispoštovan.

„Potrebno je razumijevanje svih učesnika i pomoć izvođaču da bismo došli do završetka ovog izuzetno kompleksnog projekta. Nije samo most Moračica kompleksan za izgradnju, već bih rekao da je i, na primjer, petlja Veruša sa vijaduktima i prilaznim putevima i mostovima u dužini od skoro kilometar jedan od kompleksnijih segmenata“, ocijenio je Nurković.

Do sada je na konstrukciji mostova, odnosno na pozicijama stubova i temelja završeno oko 96 odsto radova, dok je na rasponskim konstrukcijama završeno oko 54 odsto radova.

Rasponska konstrukcija završena je u potpunosti na tri mosta Gornje Mrke, Suvovara i Preslo, dok je pet mostova Mištica, Uvač 1, Uvač 3, Pajkov Vir i Jabuka završeno u jednoj traci autoputa.

“Stepen završenosti radova na rasponskoj konstrukciji na mostu Moračica je 80 odsto. Završeno je spajanje jednog segmenta rasponske konstrukcije, dok se cjelokupno spajanje mosta očekuje do septembra ove godine”, navodi se u saopštenju.

Od ukupno 16 tunela, probijeno je 15. Preostalo je još 20 metara u desnoj cijevi tunela Mateševo. Pri kraju je i izgradnja gornjeg dijela sekundarne obloge, gdje je stepen završenosti 94,7 odsto.

Nurković je naveo da je obilaskom trase identifikovano nekoliko problema sa kojim se izvođač suočava na terenu. Dogovoreno je da se problemi rješavaju uz uključenost svih aktera – Državne revizione komisije, upravljačke jedinice projekta Monteput, nadzorom i inženjerima kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Nurković je podsjetio da se pored trase autoputa u prethodnom periodu izgradilo ukupno 65 kilometara pristupnih puteva, što je takođe jedan od benefita izgradnje autoputa.

Svi ti radovi imali su uticaja i na prirodu, zbog čega je Nurković pozvao sve da imaju razumijevanja za eventualne uticaje, ali i podsjetio da izvođač mora nastojati da u mjeri mogućeg zaštiti životnu sredinu.

„Nakon završetka projekta, sve se mora sanirati, jer ni nama nije cilj da izgradimo jedno dobro, a uništimo prirodu, kao drugo dobro“, zaključio je Nurković.

Najčitanije

sjednica Vlade, 18. april 2024.

Vlada ponovo razriješila Kurtija

Podgorica, (MINA) - Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila generalnog inspektora u Agenciji...