fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotreban fleksibilniji Zakon o radu i suzbijanje sive ekonomije

Potreban fleksibilniji Zakon o radu i suzbijanje sive ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neophodnost deregulacije tržišta rada, fleksibilniji Zakon o radu i preduzimanje mjera na suzbijanju sive ekonomije neke su od preporuka stranih investitora u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Investitori su u novom, devetom izdanju Bijele knjige, koja je ove sedmice predstavljena u Podgorici, ocijenili da bi Zakon o radu trebalo da bude fleksibilniji.

„Naročito bi poslodavac trebalo da ima više fleksibilnosti prilikom raskida ugovora o radu, jer su važeći uslovi za raskid jako strogi i nijesu prilagođeni ekonomiji tržišta“, naveli su investitori.

Oni su dodali da se od poslodavca traži da zaključi, po pravilu, ugovor o radu na neodređeno, koji je u praksi jako teško raskinuti, jer taj proces prati duga i komplikovana procedura koju dodatno komplikuje sudska praksa naklonjena zaposlenima.

„Zato su poslodavci primorani da zadržavaju zaposlene, iako oni ne ispunjavaju svoje radne obaveze, što može negativno da utiče na poslovne rezultate kompanije, kao i na stopu nezaposlenosti u zemlji“, navodi se u Bijeloj knjizi.

Investitori smatraju i da naknada za minuli rad treba da se izmijeni, jer ne bi trebalo obavezivati poslodavca da plaća naknade za minuli rad obavljen kod prethodnih poslodavaca.

Bijela knjiga predstavlja rezultate upitnika o lakoći poslovanja u Crnoj Gori, na koji odgovaraju strani investitori, članovi SSICG-a, na osnovu ličnog iskustva i opažanja.

Indeks za prošlu godinu iznosi 6,49 i pokazuje stabilnost u poređenju sa 2017. Indeks se mjeri na skali od jedan do deset, gdje jedan predstavlja najlošiju ocjenu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije