fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna aktivna uloga centralnih banaka

Potrebna aktivna uloga centralnih banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Globalizacija ima veliki uticaj na sve makroekonomske indikatore na svjetskom, ali i na nacionalnom nivou, što zahtijeva aktivnu ulogu centralnih banaka, ocijenili su učesnici sastanka Kluba guvernera država centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana.

Iz Centralne banke (CBCG) kazali su da je ovogodišnji sastanak Kluba guvernera, na kojem učestvuje guverner CBCG Radoje Žugić, posvećen aktuelnim pitanjima vezanim za ekonomske trendove u svijetu i monetarnu politiku, odnosno za njene prioritete koji treba da osiguraju finansijsku stabilnost, podrže ekonomski rast i obezbijede jačanje otpornosti finansijskog sistema.

Učesnici skupa, koji se održava u Pragu, ocijenili su da globalizacija ima veliki uticaj na sve makroekonomske indikatore na svjetskom, ali i na nacionalnom nivou, što zahtijeva aktivnu ulogu centralnih banaka.

„U isto vrijeme, efekti „prelivanja“, posebno kao rezultat odluka Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (Fed), utiču na nacionalne ekonomije i njihove finansijske izglede“, smatraju učesnici sastanka Kluba guvernera.

Sve to, kako su ocijenili, zahtijeva sinhronizovan i koordiniran odgovor zajednice centralnih banaka.

Žugić je istakao da postoji rizik da politika niskih referentnih kamatnih stopa dovede do globalne stagflacije.

„U cilju izbjegavanja tog rizika moraju se preduzeti mjere koje će postepeno podsticati potrošnju i snažnije investicije, što će dovesti do normalizacije kamatnih stopa i održivijeg ekonomskog rasta“, kazao je Žugić.

Direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanje i statistiku CBCG, Marijana Mitrović Mijatović, učestvovala je u radu panela posvećenog upravljanju podacima u kontekstu monetarne politike.

Na tom panelu, kako su kazali iz CBCG, razmijenjeni su stavovi u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke u proizvodnji pouzdanih statističkih podataka neophodnih za adekvatne odluke u segmentu makroprudencione politike.

Klub guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje.

“Članstvo u toj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije