fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotrebna jača supervizorska uloga nad bankama

Potrebna jača supervizorska uloga nad bankama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dešavanja sa Atlas i Invest bankom Montenegro (IBM) pokazala su da Centralna banka (CBCG) mora da pojača supervizorsku ulogu nad bankarskim sektorom, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

“CBCG se mora fokusirati na poboljšanje mjera, a ne samo na njihovo sprovođenje”, upozorio je MMF u posljednjem izvještaju za Crnu Goru, prenose Vijesti.

Iz MMF-a su objasnili da pojačanje supervizorske uloge znači da bi vrhovna monetarna institucija morala da ima bolju procjenu rizika u bankama, odnosno bolje alate za procjenu kreditnog rizika čiji se nadzor mora poboljšati.

MMF smatra da početni koraci koje je preduzela CBCG u vezi sa Atlas bankom i IBM-om nijesu mogli spriječiti njihovu eventualnu propast.

“U 2015. godini identifikovano je da su tri domaće banke slabe. CBCG je u 2017. postavila Atlas i IBM zajedno sa jednom domaćom bankom koja ima 11 odsto udjela pod supervizorske akcione planove. Naknadna ispitivanja Atlas i IBM banke su u prošloj godini otkrila visok nivo nekvalitetnih kredita (NPL), neadekvatno obezbjeđivanje i značajno pozajmljivanje povezanim licima”, rekli su iz MMF-a.

Ti problemi su, kako se dodaje, bili akutni za IBM banku koja je mjesec po uvođenju privremene uprave pošla u stečaj. Crnogorsko tužilaštvo je zamrznulo značajan iznos depozita klijenata Atlas banke zbog sumnji u pranje novca, a što je prethodno otkriveno kroz godišnje inspekcijske kontrole u borbi protiv pranja novca i međunarodnog kriminala. Zamrzavanje depozita je značajno smanjilko likvidnost Atlas banke.

Atlas banka i IBM su imali znaćajnu kreditnu aktivnost, ali ona nije imala značajnu ulogu u ukupnoj kreditnoj aktivnosti banaka, što je minimiziralo prelivanje krize na realnu ekonomiju.

“Fond za zaštitu depozita je odmah počeo da isplaćuje garantovane kredite bez potrebe da povlači kredit koji ima kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Neke opštine su izgubile depozite koji nijesu bili u sistemu garantovanih depozita i Vlada im neće taj novac nadoknaditi. Upravo ovi događaji naglašavaju potrebu za jačom bankarskom supervizijom”, ocijenili su u MMF-u.

Najčitanije

premijer Milojko Spajić

NVO uputile inicijativu Spajiću: Crna Gora da kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) i građanske aktivistkinje Jovana Marović i...