fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošači će i naredne tri godine plaćati tehničke gubitke

Potrošači će i naredne tri godine plaćati tehničke gubitke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski potrošači ni u naredne tri godine neće biti pošteđeni plaćanja visoke cijene tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži kojom gazduje Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), kompanija u stoodstotnom vlasništvu Elektroprivrede (EPCG).

To je pokazao izvještaj Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o analizi dokumentacije za odobravanje narednog trogodišnjeg prihoda CEDIS-u.

Iz nevladine organizacije (NVO) Akcija za socijalnu pravdu kazali su Vijestima da će u tom periodu potrošači CEDIS-u platiti više od 35 miliona EUR, kako bi ta kompanija pokrila tehničke gubitke u distribuciji, koji padaju na njihov teret.

„To je visoka cijena, posebno ako se zna da je u proteklih pet godina trošak tehničkih gubitaka za potrošače bio oko 40 miliona“, rekli su iz NVO.

Taj trošak određuje RAE na osnovu dva glavna parametra – stope dozvoljenih gubitaka i cijene za struju koja se odobrava CEDIS-u da pokrije gubitke.

„RAE je u međuvremenu tu stopu sa 11 odsto smanjila na 8,5 odsto. U razvijenim distribucijama prosjek gubitaka je od tri do šest odsto. Međutim, u javnosi se nikada nije mnogo govorilo o načinu utvrđivanja cijene struje za pokrivanje gubitaka iako i taj parametar značajno utiče na konačan trošak“, kazali su predstavnici NVO.

Kombinacijom cijena domaće i struje na evropskom tržištu i primjenom dozvoljene stope gubitaka, RAE je utvrdila prosječnu cijenu za potrošače od oko 53 EUR po megavatu, odnosno utvrdila da se CEDIS-u odobri pokrivanje 12 miliona za narednu godinu, 11,6 miliona za 2021. i 11,5 miliona za gubitke u 2022. godini.

Najčitanije

Njemački novinari se upoznali sa raznovrsnom ponudom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemački mediji su tokom aprila, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO),...