fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošači neaktivni u zaštiti svojih prava

Potrošači neaktivni u zaštiti svojih prava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potrošači u Crnoj Gori nijesu dovoljno aktivni, a bez njihove aktivnije uloge se ne može imati dobar nivo zaštite potrošačkih prava, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović.

On je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG), rekao da će se u narednom periodu fokusirati na neaktivnost potrošača i slab procenat podnošenja prigovora.

Rabrenović je najavio i mobilnu aplikaciju, putem koje će potrošači u Crnoj Gori jednostavnim korakom moći da prijavi kršenje prava, prenosi portal RTCG.

“Drugi korak je izrada sajta zaštite potrošača i nadam se da će do kraja godine biti u upotrebi”, najavio je Rabrenović.

Istraživanje Ministarstva ekonomije pokazalo je da crnogorski potrošači bolje poznaju potrošačka prava i Zakon o zaštiti potrošača nego prije deset godina, ali da većina njih ne traži zaštitu tih prava.

Glavna tržišna inspektorka, Nada Đurđić, kazala je da su sve inspekcije uključene u nadzor zaštite prava potrošača u Crnoj Gori.

“Aktivno postupamo po žalbama potrošača, kojih je ne mali broj”, rekla je Đurđić.

Ona je, govoreći o podacima iz prošle godine koji se odnose na bezbjednost proizvoda, rekla da su imali više od 5,9 hiljada kontrola.

“U ovoj godini za prvih deset mjeseci imamo 3,23 hiljade kontrola. U ovim kontrolama pronađeno je opasnih proizvoda – 210 vrste raznih roba u količini od preko 5,19 hiljada komada”, rekla je Đurđić.

Ekspert Matjaž Logar kazao je da takva slika, kad je u pitanju zaštita potrošača, nije specifikum Crne Gore.

Prema njegovim riječima, potrošači su po prirodi takvi da se počinju brinuti za svoja prava kad se utvrdi da nešto nije u redu.

“To nije ništa novo, Crna Gora nije izuzetak. Slični rezultati mogu se dobiti i u drćavama članicam Evropske unije”, rekao je Logar.

Crna Gora je, kako je dodao, napravila izuzetan napredak kad je u pitanju zaštita potrošača.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...