fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošači platili 7,6 miliona EUR gubitaka struje

Potrošači platili 7,6 miliona EUR gubitaka struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gubici na distributivnoj mreži u prošloj godini su iznosili 18,3 miliona EUR, od čega je u tarife na računima za struju transponovano 7,6 miliona, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a su Dnevnim novinama kazali da je ostvarenje gubitaka u distribuciji električne energije u prošloj godini iznosilo 371,6 gigavat sati (GWh) ili 13,83 odsto ukupno preuzete struje, odnosno energije koja je ušla u distributivni sistem.

“Posmatrano finansijski, trošak gubitaka za prošlu godinu iznosio je 18,3 miliona EUR. Od tog iznosa u tarife je transponovano 7,6 miliona EUR, što je utvrdila Regulatorna agencija za energetiku (RAE), Odlukom o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, za drugu regulatornu godinu trogodišnjeg regulatornog perioda od 2017. do ove godine”, precizirali su u CEDIS-u.

U kompaniji procjenjuju da će preko ovogodišnjih računa potrošači gubitke na mreži platiti 7,7 miliona EUR.

Iz RAE su Dnevnim novinama kazali da je CEDIS-ov stepen gubitaka u prošloj godini bio veći od dozvoljenog, koji iznosi 8,43 odsto, i utvrđen je u skladu sa zakonom, na osnovu revidovane studije gubitaka.

“Regulatornim tretmanom osigurano je da kupci električne energije snose upravo troškove dozvoljenih gubitaka. Troškovi koji su prouzrokovani razlikom između ostvarenih u odnosu na dozvoljene gubitke, predstavljaju isključivo finansijski gubitak za CEDIS”, objasnili su iz RAE.

Predstavnici RAE su dodali da gubici u distributivnom sistemu u prethodnim godinama bilježe znatno smanjenje.

“Tako su sa 21 odsto, koliko su ostvareni u 2012, gubici u 2017. godini svedeni na 14,96 odsto, odnosno na 13,83 odsto, koliko su iznosili u prošloj”, kazali su iz RAE.

Gubici na prenosnoj mreži za prošlu godinu, kako su naveli u RAE, biće dostupni do polovine ove godine.

Iz RAE su saopštili da su u ovom trenutku poznati gubici nastali u prenosnom sistemu 2017. godine.

“Stepen gubitaka u prenosnom sistemu, nastalih usljed prenosa električne energije za potrebe kupaca u Crnoj Gori, u 2017. godini iznosio je 3,52 odsto i ne prelazi dozvoljenu granicu od 3,73 odsto”, rekli su u RAE.

Podaci Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) pokazuju da je nivo gubitaka u prenosnom sistemu, koji se odnose isključivo na tehničke gubitke, u 2017. godini iznosio 2,26 odsto, što je na nivou prosjeka u evropskim prenosnim mrežama.

“Trošak koji je CGES imao po osnovu gubitaka struje u prenosnom sistemu u 2017. godini iznosi 6,95 miliona EUR. Gubici u prenosnom sistemu se odnose isključivo na tehničke gubitke i predstavljaju gubitke usljed proticanja električne energije kroz provodnike i transformatore”, zaključili su iz CGES-a.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu