fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotrošeno desetine miliona EUR

Potrošeno desetine miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za vrijeme minulih novogodišnjih i božićnih praznika u prodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca zabilježene su ogromne gužve i ostvaren promet na desetine miliona EUR.

Iz najvećih crnogorskih trgovačkih lanaca Pobjedi je saopšteno da su zabilježili značajno uvećanje prometa u periodu od katoličkog do pravoslavnog Božića.

U kompaniji Voli trejd zadovoljni su ostvarenim prazničnim prometom kada su, kako su naveli, ostvarili 11 miliona EUR prometa.

Praznični promet u tom trgovačkom lancu u odnosu na prethodnu godinu veći je za deset odsto.

Zadovoljni su i u Domaćoj trgovini, u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti, jer im je promet u odnosu na prošlogodišnji rezultat uvećan za 15,2 odsto. Tačan iznos znaće, kako su naveli, krajem januara.

Ekonomski analitičar, Predrag Drecun, ocijenio je da se radi o neočekivanim ponašanjima potrošača u odnosu na zvanične statističke podatke.

”Veliki prometi u objektima trgovačkih lanaca govore da postoji dobar dio skrivene ekonomije, koja se ne evidentira, odnosno prihoda koji se ostvaruju van tokova statističkih evidencija. To znači da je kupovna moć stanovništva veća nego što prikazuje zvanična statistika i da se bolje živi nego što pokazuju zvanični statistički podaci”, ocijenio je Drecun.

On je naveo da uvećani promet u trgovačkim lancima ukazuje na značaj neformalne ekonomije za preživljavanje crnogorskih građana.

”Po zvaničnoj statistici, 90 odsto naših građana bi trebalo da je gladno, jer po zvaničnim podacima 90 odsto građana prima zaradu ispod prosječne”, obrazložio je Drecun.

Prema njegovim riječima, prihodi građana koji se ne evidentiraju su i posledica doznaka iz inostranstva, jer pored zvaničnih postoji i najmanji toliki iznos neevidentiranih doznaka.

Drecun navodi da značajan izvor neformalne ekonomije predstavljaju i prihodi od poljoprivrede koji se ne evidentiraju, kao i primanje cijele ili dijela zarade ”na ruke”.

”Pored izvora iz neformalne ekonomije građani, naročito u drugoj polovini godine, počinju da štede za novogodišnje praznike”, rekao je Drecun.

Najčitanije