fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotvrđena optužnica protiv italijanskih državljana

Potvrđena optužnica protiv italijanskih državljana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vijeće Višeg suda procijenilo je da su dokazi koje je podnijelo Specijalno državno tužilaštvo valjani i potvrdilo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana koji su bili angažovani u kompaniji A2A, a terete se za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

Početak suđenja, kako je potvrđeno Pobjedi u Višem sudu, zakazan je za 5. septembar, pred vijećem sutkinje Ane Vuković.

Optužnicom su obuhvaćeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Enrico Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bianco i Massimo Sala i bivši izvršni direktor A2A, Renato Ravanelli.

Krajem decembra 2017. godine, mjesec prije okončanja istrage, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja kompanije A2A i tri crnogorska državljanina iz EPCG, koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja.

Istraga je obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljki direkcija za finansije i za računovodstvo i poreze, Venke Janjušević i Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama.

Okončanje istrage uslijedilo je u januaru prošle godine, nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile EPCG za višemilionski iznos.

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona EUR za konsultantske usluge.

Provjere u ovom slučaju pokrenute su na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima EPCG.

Najčitanije