fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotvrdili ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Potvrdili ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kreditna rejting agencija Moody’s je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda – pozitivan.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je takav kreditni rejting rezultat, prije svega, visokog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku, institucionalnog jačanja podržanog perspektivom pridruživanja EU, privlačnosti za strane direktne investicije, kao i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike.

„Istovremeno, pozitivni izgledi uz rejting B1 odražavaju povoljne srednjoročne izglede zemlje, podržane adekvatnim strukturnim reformama, ali i mjere konsolidacije koje Vlada u kontinuitetu sprovodi, a kojima se doprinosi jačanju fiskalne pozicije Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Vlada je preduzela efektivne mjere za značajno smanjenje rizika srednjoročnog refinansiranja duga.

„U izvještaju se navodi da je rast BDP-a u prošloj godini od 4,9 odsto vođen prije svega investicijama, ali i još jednom godinom rekordne turističke sezone. Osim toga, pozitivna kretanja na tržištu rada su, uz rast zaposlenosti, podržala rast potrošnje domaćinstava, dok je priliv stranih direktnih investicija (SDI) bio nešto niži u odnosu na prethodnu godinu, ali uz zadržavanje i dalje visokog nivoa od devet odsto BDP-a“, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, eksperti te kreditne agencije u izvještaju navode da će slabiji globalni ekonomski izgledi doprinijeti nižim stopama rasta. I pored navedenog za Crnu Goru predviđaju snažan poslovni ciklus, uz stope rasta na nivou od tri odsto u ovoj i 3,2 odsto u 2020. godini, odnosno iznad desetogodišnjeg istorijskog prosjeka od 1,9 odsto.

„Kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore i daljeg poboljšanja kreditnog rejtinga navodi se jačanje konkurentske pozicije koje će se ostvariti implementacijom projekata u sektorima turizma i energetike, kao i ublažavanjem eksternih rizika“, rekli su iz Ministarstva.

U ovogodišnjem izvještaju kreditne rejting agencije Moody’s istaknuto je da je Crna Gora vodeća zemlja u procesu pridruživanja EU među balkanskim zemljama, što predstavlja dalji podsticaj za unaprjeđenje vladavine prava i institucionalnih kapaciteta u narednim godinama.

„Od početka pregovora o pridruživanju EU u junu 2012. godine, Crna Gora je otvorila 32 od 33 pregovaračkih poglavlja i ima tri privremeno zatvorena poglavlja“, zaključuje se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije