fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećanje minimalne zarade će bitno popraviti status zaposlenih

Povećanje minimalne zarade će bitno popraviti status zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korist od povećanja minimalne zarade na 222 EUR imaće između 42 hiljade i 48 hiljada zaposlenih, što će bitno popraviti njihov socijalni status, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On je kazao da su socijalni partneri na današnjoj sjednici Socijalnog savjeta postigli konsenzus i prihvatili predlog Vlade da se minimalna zarada poveća sa 193 EUR na 222 EUR, što je povećanje od 15 odsto.

“Korist od te mjere, koju su konsenzusom utvrdila sva tri socijalna partnera, a Vlada predložila, imaće između 42 hiljade i 48 hiljada zaposlenih koji su primali zaradu između 193 EUR i novog iznosa od 222 EUR”, rekao je Purišić agenciji Mina-business.

On je dodao da će ta mjera bitno popraviti socijalni standard tih zaposlenih i da će u dogledno vrijeme, kroz novo sagledavanje mogućnosti za novo pomjeranje minimalne zarade, dodatno doprinijeti socijalnom statusu zaposlenih.

“Takođe smo se dogovorili da to povećanje startuje od 1. jula. Uporedo sa tim Vlada će predložiti izmjene zakona o doprinosima za socijalno osiguranje i smanjiće stopu doprinosa na zarade za dva odsto, što će obezbijediti kompenzaciju povećanih troškova koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade”, kazao je Purišić.

Prema njegovim riječima, zbog potrebe da se dodatno rasterete privrednici procijenjeno je da će privredi ostati još nekih šest miliona EUR rezerve i to više benefita će imati srednja i velika preduzeća, nego ona mikro i mala.

“Dogovorili smo se da sva tri socijalna partnera prate efekte povećanja minimalne zarade, prije svega na standard građana, zaposlenost i sivu ekonomiju. Važan dio dogovora je da smo predložili Vladi da u postupku izrade novog budžeta za narednu godinu nastavimo pregovore sa Vladom oko novog povećanja minimalne zarade u onim ili izmijenjenim okvirima kako su to inicijalno predložili sindikati”, rekao je Purišić.

Prema njegovim riječima, dogovor je da nakon što isprate efekte prvog povećanja, predlože Vladi da se nastave razgovori o tom novom povećanju i imaju preliminarne informacije da će izvršna vlast to da uradi.

“Novoutvrđeni iznos od 222 EUR predstavlja 43 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, a dosadašnji od 193 EUR kada je bio utvrđen 2013. godine iznosio je 40,3 odsto i u međuvremenu je pao na oko 38 odsto”, dodao je Purišić.

On je saopštio da je na nivou Evropske unije (EU) prosječni iznos minimalne zarade oko 39 odsto i da je taj koji se predlaže Vladi od 43 odsto jedan od većih u državama Zapadnog Balkana, imajući u vidu i da je crnogorska prosječna zarada jedna od najvećih u regionu.

Purišić je naveo da je na sjednici dogovoren dalji rad na izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

“Dogovorili smo da Ministarstvo rada pošalje taj usaglašeni tekst prema Socijalnom savjetu, a onda u procedure prema Vladi”, dodao je Purišić.

On je, govoreći o najavljenom poskupljenju struje, kazao da su dobili potrebna pojašnjenja od Elektroprivede (EPCG) i predstavnika Ministarstva ekonomije.

“Danas nijesmo mogli da postignemo konsenzus oko stava Socijalnog savjeta o toj temi, ali smo konstatovali da je na tragu naših zalaganja EPCG odložila poskupljenje za 1. jun, a Vlada reagovala tako što je ukinula naknadu za obnovljnive izvore energije”, saopštio je Purišić.

Najčitanije