fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećati finansiranje kroz SDI kako bi se smanjilo zaduživanje

Povećati finansiranje kroz SDI kako bi se smanjilo zaduživanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi trebalo da u što većoj mjeri poveća finansiranje kroz strane direktne investicije (SDI), kako bi se smanjilo dalje zaduživanje zemlje, saopštio je glavni regionalni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, Peter Tabak.

On je na predstavljanju izvještaja o tranziciji pod nazivom Bolje upravljanje – uspješnije ekonomije kazao da međunarodno okruženje postaje manje pozitivno i da eurzona usporava, što može imati dirketan i indirektan uticaj na sektor turizma i na druge izvozne potencijale Crne Gore.

“Projekat izgradnje auto-puta je značajno povećao javni dug sa 40 odsto na blizu 70 odsto prošle godine. Važno je da se fokusiramo na održivost javnih finansija. Fiskalno usklađivanje je tek počelo i trajaće dok javni dug ne dostigne neki održivi nivo u budućnosti”, kazao je Tabak.

Prema njegovim riječima, nivo spoljnjeg duga zemlje, koji dostiže skoro 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), visok je zbog kontinuirano visokog nivoa deficita tekućeg računa.

“Za Crnu Goru je jako važno to što se poboljšano upravljanje može prevesti u veći ekonomski rast, koji je jako bitno dostići u ovom trenutku zbog Evropske unije (EU)”, smatra Tabak.

On je saopštio da u narednom periodu treba povesti računa o nekoliko stvari, između ostalog o održivost javnog duga, smanjenju administrativnih taksi i pružanju podrške razvoju malih i srednjih preduzeća.

“Takođe, reforma javne uprave je bitan fokus kako bi javna uprava bila efikasnija, jer su svi procesi prilično birokratski, a to ne pomaže preduzećima niti direktnim stranim investicijama”, tvrdi Tabak.

On je saopštio i da je poboljšanje vještina jako bitno i da fokus treba da bude na uslužnom sektoru.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...