fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećati učešće domaćih proizvoda u marketima

Povećati učešće domaćih proizvoda u marketima

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Povećanje učešća crnogorskih proizvoda na policama domaćih marketa i uticaj na percepciju potrošača su teme kojima bi se trenutno trebalo pozabaviti u cilju poboljšanja uslova za agro biznis, ocijenila je izvršna direktorica mljekare Srna, Zorka Šljukić.

Ona je kazala da svi crnogorski proizvođači imaju problema i to je najveća teškoća kada naprave novi proizvod, a mora se pozicionirati u okviru postojećeg tržišta, koje je i onako malo.

“Veće učešće crnogorskih proizvoda na policama domaćih trgovina itekako bi nam značilo”, rekla je Šljukić za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Ona je, odgovarajući na pitanje šta bi u poslovnom ambijentu trebalo uraditi da uslovi za agro biznis budu još bolji, kazala da je bitan uticaj na percepciju potrošača i povećanje ucešća na policama domaćih marketa crnogorskih proizvoda.

Šljukić je navela da mljekara Srna koristi domaću sirovinu u gotovom proizvodu tokom cijele godine, osim u ljetnjem periodu kada se povećava proizvodnja.

“Za vrijeme turističke sezone raste potražnja za proizvodima, tako da su u tom periodu veće isporuke maloprodajnim objektima nego hotelima. Nažalost, moram da priznam, da naši hoteli i dalje stidljivo kupuju crnogoske proizvode. Istina je da ima pomaka u ovom pravcu, ali nikako u onoj mjeri koliko bi trebalo”, kazala je Šljukić.

Ona je rekla da je najviše iznenađena što pojedini hoteli i restorani prvo pitaju za cijenu njihovih proizvoda, dok im je kvalitet na drugom mjestu.

“Međutim, bez obzira na to, od postojanja mljekare do sada, ove godine smo u julu imali najveće procentulno povećanje prodaje zbog turističke sezone. Mada u jednom mjesecu ne možemo nadoknaditi manjak u prodaji koji nastaje u zimskom i proljećnom periodu”, navela je Šljukić.

Ona je podsjetila da su tokom 20 godina poslovanja uspjeli da izgrade savremenu mljekaru, koja primjenjuje sve potrebne standarde, povećaju asortiman proizvoda i prošire tržište.

“Posebnu pažnju kontinuirano posvećujemo kvalitetu, a naš stalan zadatak je i snaženje brenda Srna odnosno jačanje njegove pozicije na tržištu. Takođe je važno navesti da smo stekli povjerenje kupaca, potrošača i primarnih proizvođača tako da se potražnja za našim gotovim proizvodima povećava i nastavljamo rast i razvoj biznisa kako bi opravdali reputaciju koju mljekara Srna danas ima”, ocijenila je Šljukić.

Ona je precizirala da u vansezonskom periodu dnevno otkupe i prerade više od 22 tone sirovog mlijeka, dok u sezoni, ima perioda, kad prerada dostiže 42 tone dnevno.

“Kroz godine postojanja, ulaganja i brojna osavremenjavanja proizvodnje stekli smo imidž kvalitetnog proizvođača mlijeka i mliječnih prozvoda koji smo na ambalažama naših proizvoda označili kao zagarantovan kvalitet”, dodala je Šljukić.

Ona je kazala da mljekara Srna ispunjava sve standarde kvaliteta i raspolaže modernom tehnologijom i opremom i zapošljava 60 radnika.

“Mljekara Srna veliku pažnju polaže higijensko zdravstvenoj ispravnosti gotovih proizvoda. Pri tom koristimo uputstva i teksture od emitentnih stručnjaka iz zemalja regiona. Najmanje jednom kvartalno organizujemo stručnu edukaciju i provjeru našeg tima u proizvodnom pogonu”, navela je Šljukić.

Ona je saopštila da svake godine investiraju u različite segmente rada, koji se odnose na pomoć kooperantima u nabavci grla, podršku u izgradnji njihovih namjenskih objekata, potom, aparata za čuvanje i mužu krava, kao i kabaste stočne hrane.

“Finansirali smo nabavku vozila za otkup i distribuciju gotovih proizvoda, rashladnih vitrina za čuvanje proizvoda kod kupaca, savremenije laboratorijske i opreme za proizvodnju novih proizvoda, linije za pakovanje gotovih proizvoda u proizvodnom pogonu, za pasterizaciju po EU normi sa mikrobiološkim prečišćačima na prijemu”, objasnila je Šljukić.

U posljednje tri godine ulaganja su, kako je zaključila, bila velika i iznosila su dva miliona EUR, jer je zamijenjena skoro sva starija oprema novom.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...