Povećavaju dostupnost stambenih kredita 

22
foto: Erste banka

Luksemburg, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Erste banka potpisali su ugovor o kreditnoj liniji vrijednoj 30 miliona EUR, u cilju veće dostupnosti stambenog kreditiranja u Crnoj Gori.

Iz EFSE-a i Erste banke je saopšteno da je cilj saradnje da se omogući domaćinstvima da pod povoljnim uslovima uz pomoć kredita kupe stan ili adaptiraju postojeći životni prostor.

Erste je druga najveća banka u Crnoj Gori, sa razvijenom mrežom filijala dostupnih domaćinstvima širom zemlje. U prethodne tri godine portfolio stambenih kredita je gotovo udvostručen, pri čemu se oko 50 odsto odnosi na područje izvan Podgorice.

Mladi i osobe koje prvi put kupuju nekretninu predstavljaju značajan dio klijenata. Nova investicija EFSE i Erste banke predstavlja nastavak prethodne uspješne saradnje koja je omogućila da 6,6 hiljada klijenata riješi stambeno pitanje ili finansira svoja mala preduzeća.

Predsjednik Upravnog odbora EFSE, Christoph Tiskens, kazao je da se sa svojom snažnom tržišnom pozicijom, Erste banka pokazala kao strateški partner EFSE-a u njihovim nastojanjima da podstaknu prosperitet u tom dijelu Evrope.

“Podmirivanje osnovnih potreba – kao što je pristup dugoročnim rješenjima za kupovinu stambenog prostora – jeste ključni korak u postizanju uslova za ekonomski rast i stvaranje prilika za budućnost. Raduje nas ponovna saradnja sa Erste bankom u Crnoj Gori, koja će građanima otvoriti dodatne prilike da poboljšaju kvalitet života”, rekao je Tiskens.

Glavni izvršni direktor Erste banke, Aleksa Lukić, kazao je da ih raduje nastavak saradnje sa EFSE-om, koja će dati dodatni impuls dinamičnom rastu njihovog portfolija stambenih kredita i doprinijeti učvršćivanju tržišnog učešća u tom segmentu.

“Ova kreditna linija omogućiće da brojne porodice u Crnoj Gori kupe stambeni prostor ili adaptiraju postojeći, te da pod povoljnim uslovima riješe jedno od najvažnijih životnih pitanja“, dodao je Lukić.