fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovlašćenim proizvođačima 35,69 miliona EUR za struju

Povlašćenim proizvođačima 35,69 miliona EUR za struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je od povlešćenih proizvođača električne energije od 2014. do kraja prošle godine otkupila struju u vrijednosti od 35,69 miliona EUR.

Od toga je investitorima, od kojih je većina bliska vladajućim strukturama, samo prošle godine isplaćeno 22,85 miliona EUR, pišu Vijesti.

Svu struju koju proizvedu povlešćeni investitori otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama, na osnovu sklopljenih ugovora o otkupu električne energije.

Prema podacima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), u prošloj godini je sedam povlašćenih proizvođača imalo sklopljen ugovor o otkupu sa COTEE-om iz 14 proizvodnih objekata. To su Hidroenergija Montenegro, Igma Energy, Synergy, Kronor, Hydro Bistrica, Nord Energy i Krnovo Green Energy.

„U prošloj godini došlo je do povećanja količine otkupljene električne energije, kao posljedica bolje hidrološke situacije i, u najvećoj mjeri, zbog proizvodnje vjetroelektrane Krnovo, koja je proizvodila električnu energiju tokom čiteva godine. Od 22,85 miliona EUR u prošloj godini najviše je novca isplaćeno kompaniji Green Energy, 15,53 miliona“, navodi se u izvještaju RAE.

Podsticajne mjere u cilju ostvarenja obaveznog udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji utvrđene su zakonom o energetici i čine, između ostalog, obavezni otkup proizvedene električne energije, podsticajne cijene po kojima se ta energija otkupljuje i period važenja obaveznog otkupa.

Najčitanije