fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovlašćenim proizvođačima struje preko pet miliona EUR

Povlašćenim proizvođačima struje preko pet miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompaniji Krnovo Green Energy, vlasniku vjetroelektrane Krnovo, od početka godine do kraja aprila je po osnovu podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora isplaćeno 4,3 miliona EUR, a vlasnicima 13 malih hidroelektrana 1,14 miliona, što je ukupno 5,45 miliona EUR.

To je Dnevnim novinama saopšteno iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Vjetroelektrana na Krnovu je prvi vjetropark u Crnoj Gori koji je u pogonu od kraja 2017. godine, a na pitanje Dnevnih novina kada će u sistem podsticaja ući vjetroelektrana Možura, u COTEE kažu da nijesu ovlašćeni da odgovore.

Kako su naveli, to je isključivo nadležnost Ministarstva ekonomije i Regulatorne agencije za energetiku.

“Za prva četiri mjeseca, vjetroelektrani Krnovo je po osnovu podsticaja isplaćeno 4,3 miliona EUR. Vlasnicima malih hidroelektrana u prva četiri mjeseca ove godine po osnovu podsticaja isplaćeno je 1,14 miliona”, naveli su u COTeE.

Kada je riječ o mini centralama, od podsticaja za struju iz obnovljivih izvora, najviše je u aprilu prihodovala beranska kompanija Hidroenergija Montenegro.

Ona je za elektrane Jezerštica, Bistrica, Spaljevići, Orah, Rmuš I Šekular dobila 227 hiljada EUR, od čega je najviše zarađeno po osnovu rada male hidroelektrane Bistrica, ukupno 90,6 hiljada.

Podgoričke firme Hidrobistrica i Sinergy su za male hidroelektrane Bistrica-Majstorovina i Vrelo prošlog mjeseca zaradile 66,15 hiljada, odnosno 21,24 hiljade EUR.

Andrijevački Nord Energy je za svoju malu hidroelektranu Šeremet potok dobio 28 hiljada EUR. Na vodoticima u Andrijevici struju proizvode i male hidroelektrane Bradavec i Piševska Rijeka čiji je vlasnik Igma energy, do kraja aprila prihodovao 56,33 hiljade EUR.

Firmi Kronor iz Podgorice je za mini centralne Jara i Babino polje u Plavu isplaćeno ukupno 142,9 hiljada EUR.

Predsjednik Vlade Duško Marković naložio je na posljednjem premijerskom satu ukidanje naknade za obnovljive izvore energije (OIE 1), zbog čega će računi za struju biti manji 1,5 do pet odsto.

Ukidanje tarife OIE 1 važiće od 1. juna.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...