fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozvali Vladu da utvrde izmjene i dopune Zakona o PIO

Pozvali Vladu da utvrde izmjene i dopune Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da konačno utvrdi Predlog izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i dostavi Skupštini na razmatranje.

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da ukoliko to Vlada ne učini u najkraćem roku poslanici SDP-a će predati Skupštini na razmatranje tekst zakona koji je usaglašen između socijalnih partnera i na koji je Socijalni savjet dao pozitivno mišljenje, u junu, prije skoro pola godine.

“Krajnjom nebrigom nadležnih u Vladi veliki broj građana kojima je prestao radni odnos još ne prima penziju čekajući usvajanje zakonskih izmjena koje im omogućavaju povoljnije uslove za ostvarivanje prava na penziju i izuzimanje četvrtine najlošijih nevezanih godina iz osnovice za utvrđivanje visine penzija”, naveo je Zeković u saopštenju.

On je kazao da uprkos dogovoru socijalnih partnera koji su tekst usaglasili prije godinu, Vlada još nije utvrdila predlog, čime se svjesno čini ogromna šteta stotinama građana Crne Gore.

“Ako se za odugovlačenje izmjena Zakona o radu i može naći neko opravdanje u čekanju ocjene Evropske komisije (EK), za izmjene i dopune Zakona o PIO opravdanje ne postoji, a veliki broj naših građana trpi veliku štetu zbog nečijeg nerada i neodgovornosti”, zaključio je Zeković.

Najčitanije