fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlog rezolucije SDP-a nije uvršten u dnevni red

Predlog rezolucije SDP-a nije uvršten u dnevni red

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština nije prihvatila da se u dnevni red sjednice, koja je počela danas, uvrsti Predlog rezolucije o očuvanju Aerodroma Crne Gore, koju su dostavili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP).

Poslanici SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović, predloženom rezolucijom tražili su da se odustane od od najavljenog modela valorizacije putem davanja u dugoročnu koncesiju.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, kazao da, iako podržava rezoluciju, nije mogao da je uvrsti u dnevni red. On je objasnio da u momentu kada je koncipiran dnevni red i zakazana sjednicu nije prošlo 15 dana od kada je rezolucija upućena parlamentu.

“Što se mene tiče ona će se naći u dnevnom redu naredne sjednice Skupštine”, poručio je Brajović.

Poslanici SDP-a su rezolucijom predlažili da parlament zaduži Vladu da na bazi projektovanih potreba pripremi plan razvoja aerodromske infrastrukture, sa procjenom potrebnih ulaganja i izvjesnom mogućnošću kompanije Aerodromi Crne Gore da finansira svoj budući razvoj.

Oni su tražili i da Skupština sugeriše potrebu izrade dugoročne strategije razvoja avio-saobraćaja, sa posebnim osvrtom na poziciju nacionalne avio-kompanije, jer je dosadašnja praksa pokrivanja dugova iz državnog i budžeta subjekata u državnom vlasništvu, nezakonita, štetna i neodrživa.

SDP je predloženu rezoluciju dostavila jer Aerodromi Crne Gore, i pored nametnutiih obaveza prema nacionalnom avio-prevozniku Montenergro Airlines-u, kao i brojnih manjkavosti u poslovanju aktuelnog menadžmenta preduzeća, bilježe pozitivne poslovne rezultate, obezbjeđuju razvoj iz sopstvenih sredstava i pune državni budžet.

Jedan od razloga predlaganja rezolucije je i to što Aerodromi, sa pripadajućom infrastrukturom, zbog svoje specifične, gotovo monopolske, pozicije na tržištu, obezbjeđuju značajni garantovani profit.

U SDP-u smatraju da taj profit mora da ostane državi kao vlasniku, odnosno njenim građanima, i da se od njega mogu finansirati razne djelatnosti od javnog interesa, umjesto što bi završio kao zarada i ekstraprofit bilo kom koncesionam i privatnom subjektu.

Oni su naveli i da je neophodno da se otvori parlamentarna rasprava na tu temu i usvoje odgovarajući zaključci.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu