fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredloženo smanjenje naknade za objave u Službenom listu

Predloženo smanjenje naknade za objave u Službenom listu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je predložila da se naknada za objavljivanje informacija o osnivanju, izmjenama i prestanku rada firmi u Službenom listu smanji sa dosadašnjih prosječnih 12 EUR na tri.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog lista, Momčilo Vujošević, Pobjedi je kazao da se nada da će smanjenje biti manje i da neće imati drastičan uticaj na poslovanje.

Traženo smanjenje bi, kako je kazao, značajno umanjilo prihode Službenog lista.

„Ukoliko se ima u vidu da je prethodne godine u Službenom listu objavljeno 5,44 hiljade promjena, 4,61 hiljadu osnivanja i 850 likvidacija, što je ukupno 10,9 hiljada oglasa, za šta je naplaćeno 130,79 hiljada EUR, jasno je da će biti ugroženo naše poslovanje i da ćemo imati gubitak“, rekao je Vujošević i dodaje da im to ne bi bilo prvo smanjenje prihoda, jer je jedno bilo prije dvije godine.

On je kazao da je zahvaljujući rješenjima u Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, kojim je ukinuta obaveza objavljivanja oglasa javnih izvršitelja u Službenom listu i prenesena na dnevnu štampu, na godišnjem nivou izgubljeno 40 hiljada EUR.

Vujošević je rekao da se nada da će nadležni analizirati posljedice i smanjiti naknadu u prihvatljivijem procentu.

„Ukoliko se ostane pri planiranom smanjenju, nedostajuća sredstva moraju biti nadoknađena iz budžeta“, saopštio je Vujošević.

On je podsjetio da je Vlada početkom oktobra razmatrala plan za unapređenje poslovnog ambijenta, koji je usvojen krajem juna.

„Sa akcionim planom smo upoznati tek 30. avgusta, kad smo dobili poziv za radni sastanak od Poreske uprave“, kazao je Vujošević.

Iz Vlade su objjasnili da je cilj smanjenja cijene poboljšanje poslovnog ambijenta, jer je ocijenjeno da taj trošak nije realan, naročito ako se objava bude obavljala samo u elektronskom izdanju.

Najčitanije