fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili povoljnije mogućnosti za odlazak u penziju

Predložili povoljnije mogućnosti za odlazak u penziju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predložene izmjene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su ispregovarali sindikati sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, daju povoljnije mogućnosti za odlazak zaposlenih u penziju i trebalo bi ih, kako je saopšteno, što prije usvojiti.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da su predstavnici dvije sindikalne centale i Ministarstva rada poslije teških pregovora uspjeli da dođu do kompromisa oko određenih rješenja.

On je, na konferenciji za novinare, poručio da sindikalne organizacije traže da se predložene izmjene i dopune što prije razmatraju na sjednici Vlade, upute Skupštini i usvoje po hitnom postupku.

„Tim izmjenama se daju povoljnije mogućnosti za odlazak u penziju u odnosu na važeći zakon. Odlazak u penziju po sili zakona reguliše Zakon o radu i to se zna, a ovo su samo mogućnosti“, rekao je Zarubica.

Izmjenama je dogovoreno da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad muškarac navrši 66 godina, a žene 64, uz najmanje 15 godina staža osiguranja. Takođe, osiguranik stiče pravo na penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

„Dogovoreno je da se jedna četvrtina najnepovoljnijih godina ne uzima u obzir pri izračunavanju visine penzije i da minimalna penzija bude 145 EUR, umjesto dosadašnjih 125 EUR“, rekao je Zarubica.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije