fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPredtenderska konferencija okupila investitore iz svijeta

Predtenderska konferencija okupila investitore iz svijeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Više od 80 predstavnika 33 kompanije iz Evrope, Amerike i Azije prisustvovalo je danas u Podgorici Predtenderskoj konferenciji za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, otvorio je konferenciju u svojstvu predsjednika Tenderske komisije rekavši da izuzetno visoko interesovanje za crnogorske aerodrome.

„Prisustvo renomiranih kompanija poput francuskih Bouygues construction i Airports de Paris, turskih TAV-a i Limak Groupa, irskog Daa Internationala, korejskog International Airporta, vidimo kao potvrdu da smo u Crnoj Gori stvorili atraktivan i stabilan investicioni ambijent i kao dokaz da je Crna Gora globalno atraktivna investiciona destinacija“, rekao je Simović.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, ocijenio da potreba daljeg ubzanog ekonomskog razvoja Crne Gore podrazumijeva razvoj ukupne infrastrukture, a apsolutni prioritet u toj oblasti je razvoj i puna valorizacija crnogorskih aerodroma, kao ključna pretpostavka za prepoznatljivost Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije na evropskoj i globalnoj mapi.

Simović je kazao zainteresovanim investitorima da Vlada želi da da dobije partnera koji će na oba aerodroma razviti neophodnu infrastrukturu, obezbijediti sigurna i kvalitetna radna mjesta za zaposlene, koji će aktivno privlačiti nove avio prevoznike, otvarati nove regionalne, evropske i dalje rute i partner koji će ponuditi konkurentne finansijske predloge.

„Kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koja je odmakla u pregovaračkom procesu, sa otvorena 32 pregovaračka poglavlja u potpuno smo svjesni važnosti poštovanja pravila i standarda EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i odlučni smo da cijeli proces vodimo u skladu s najboljim evropskim praksama osiguravajući fer i transparentnu tendersku proceduru, uz visok nivo integriteta i etike”, saopštio je Simović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je kvalitetna, pouzdana i sigurna investiciona destinacija.

“U tom procesu osiguraćemo fer tržišnu utakmicu, a neka pobijedi najbolji”, dodao je Simović.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, tokom konferencije se osvrnuo na značajna ulaganja Vlade u razvoj turističke privrede, sa fokusom na razvoj zimskih turističkih centara.

„Očekivani porast broja turista podrazumijeva savremenu i razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, naročito u dijelu vazdušnog saobraćaja“, dodao je Nurković.

Prema njegovim riječima, svake godine se bilježi rast broja putnika na crnogorskim aerodromima što je svakako dodatni stimulans za zainteresovane kompanije.

“Raduje me da je danas ovdje prisutan velik broj zainteresovanih kompanija, kredibilnih na globalnom tržištu vazdušnog saobraćaja, u skladu sa tim očekujem i kvalitetne ponude“, naveo je Nurković.

Konsultant Vlade, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), koja je član Grupacije Svjetske banke prezentovala je potencijalnim ponuđačima predmet, parametre i strukturu koncesije, tehničke specifikacije aerodroma, kao i naredne korake u samoj tenderskoj proceduri.

Najčitanije