fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreduzeće aktivnosti za ispunjavanje preporuka DRI 

Preduzeće aktivnosti za ispunjavanje preporuka DRI 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija preduzeće sve neophodne aktivnosti da bi ispunilo preporuke Državne revizorske institucije (DRI) i formiralo jedinstvenu evidenciju državne imovine, saopštili su iz tog Vladionog resora.

„Uslov za formiranje registra i procjenu vrijednosti je razgraničenje između države i opština, što je složen i kompleksan proces“, kazali su Pobjedi predstavnici Ministarstva finansija.

Prema posljednjem izvještaju Uprave za nekretnine od 23. januara, razgraničenje je završeno u 13 opština, a u ostalim djelimično.

„Razlog je to što lokalne samouprave, i pored više urgencija, nijesu dostavile potrebnu plansku dokumentaciju ili su dostavili nepotpunu“, objasnili su iz Ministarstva.

DRI je prije dva mjeseca konstatovala da država ni deset godina poslije donošenja Zakona o državnoj imovini nema evidenciju i registar. Zbog toga su dali sedam preporuka Ministarstvu finansija, pet Upravi za imovinu i 11 ministarstvima i drugim državnim organima.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da je razgraničenje između države i opština uslov da bi se napravio registar i procijenila vrijednost imovine, što je, iz dosadašnjeg iskustva gledano, kompleksan posao.

„Ministarstvo finansija će preduzimati sve iz svoje nadležnosti da se taj posao završi. U prethodnom periodu smo, u saradnji sa nadležnim upravama za imovinu i nekretnine, te sa opštinama pokrenuli realizaciju aktivnosti utvrđenih Akcionim planom za uspostavljanje jedinstvene evidencije državne imovine iz 2014, odnosno registra nepokretnosti“,naveli su iz tog resora.

Na sastancima sa predstavnicima tih institucija i opština definisane su aktivnosti, faze u njihovoj realizaciji i stvaranje preduslova za uspostavljanje i vođenje jedinstvene evidencije državne imovine, nakon čega su preko Uprave za imovinu pokrenuti postupci uređenja listova nepokretnosti.

Najčitanije