fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePreduzetnicama u Crnoj Gori dva miliona EUR podrške

Preduzetnicama u Crnoj Gori dva miliona EUR podrške

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je, u okviru programa Žene u biznisu, kreditnu liniju od dva miliona EUR NLB banci Podgorica, koju će moći da koriste crnogorska preduzeća koja vode žene.

NLB banka je prva komercijalna banka u Crnoj Gori koja se priključila inicijativi Žene u biznisu.

„Cilj EBRD programa Žene u biznisu je korišćenje potencijala koje žene preduzetnice imaju tako što će im se omogućiti pristup finansijskim sredstvima, znanju i vještinama za unapređenje njihovog poslovanja“, navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika dvije banke.

Oni su kazali da očekuju da će veće učešće žena u privredi i prevazilaženje nejednake rodne zastupljenosti u ekonomiji, povoljno uticati na ukupan prosperitet zemlje.

Sporazum između EBRD i NLB banke Podgorica potpisan je danas u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, kojem je prisustvovao premijer Duško Marković.

Program Žene u biznisu pruža podršku ženama preduzetnicama u pristupu finansijama, znanju i vještinama kojim će unaprijediti poslovanje.

„Od pokretanja programa 2014. godine do sada je preko njega obezbijeđeno više od 520 miliona EUR kreditnih linija, kojima se stiglo do 70 hiljada mikro, malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene u 18 zemalja, kroz pristup finansijama, savjetodavne usluge, obuke, mentorstva i aktivnosti na povezivanju, odnosno umrežavanju“, objašnjeno je u saopštenju.

Na Zapadnom Balkanu do danas je program stigao do više od pet hiljada žena preduzetnica kroz finansiranje i pružanje savjetodavnih usluga.

EBRD je, otkako je počela sa ulaganjima 2006. godine, u Crnoj Gori finansirala 60 projekata u vrijednosti od 571 milion EUR i za više od 100 preduzeća kojima rukovode žene, obezbijedila poslovne savjete i treninge.

Najčitanije