fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPregovori sa EU zavise i od ekonomskog državljanstva

Pregovori sa EU zavise i od ekonomskog državljanstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Završetak pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), koji traju šest i po godina, ubuduće će zavisiti i od toga kako i kome crnogorska Vlada bude dala ekonomsko državljastvo, pokazao je izvještaj Evropske komisije (EK).

U izvještaju o rizicima programa za državljanstvo i prebivalište stranim investitorima u EU, navodi se da će Komisija, što se tiče trećih zemalja koje uspostavljaju slične šeme, pratiti šeme državljanstva za investitore u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u sklopu procesa pristupanja EU, pišu Vijesti.

“Ona će pratiti i uticaj takvih šema u zemljama sa bezviznim režimom sa EU u sklopu mehanizma suspenzije viza”, saopšteno je iz EK.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na treće zemlje navodi se da zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU “postaju sve atraktivniji investitorima” s obzirom na izglede da njihovi državljani postaju i državljani EU.

To je, kako se navodi u izvještaju EK, već slučaj s obzirom na to da državljani zemalja kandidata i potencijalnih kandidata imaju pravo na ulazak u zemlje Šengena „za kratke boravke“, odnosno na perod od tri mjeseca u toku godine.

Iz Vlade nijesu odgovorili da li bi ekonomsko državljanstvo moglo da uspori integraciju EU.

Iz EK su podsjetili da program ekonomskog državljanstva postoji u Turskoj, dok je u Crnoj Gori ove godine pokrenuta primjena ovog programa.

EK je u obimnom izvještaju pozvala članice da osiguraju sistematske granične provjere, da ocjenjuju sredstva “kupaca” prema pravilima EU, da u okviru postojećih sistema razmjenjuju informacije kako bi se izbjegla utaja poreza…

Program za sticanje crnogorskog državljanstva preko investicija počeo je da važi od 1. januara i trajaće tri godine. U tom periodu može se prihvatiti najviše dvije hiljade zahtjeva.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...