fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrekomjerno snabdijevanje spustilo cijene nafte

Prekomjerno snabdijevanje spustilo cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima, jer je prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o višku u snabdijevanju zasjenila zabrinutost zbog poremećaja u isporukama iz Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,2 USD. U istom iznosu nafta je pojeftinila i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 57,99 USD.

Trgovce je danas zaokupila izjava čelnika IEA-e, Fatiha Birola, da će tržište u prvoj polovini godine bilježiti višak u snabdijevanju od milion barela dnevno, prenosi SEEbiz.

“Očekujem obilno snabdijevanje energentima kada su u pitanju nafta i plin”, kazao je Birol u utorak na Rojtersovom Forumu o globalnim tržištima, organizovanom u sklopu neformalnog godišnjeg okupljanja političkih i poslovnih čelnika u švajcarskom Davosu.

On je objasnio da upravo zato cijene nafte na međunarodnim tržištima nijesu porasle zbog incidenata kojima su svi u posljednje vrijeme svjedočili – ubistva iranskog generala i nemira u Libiji.

Birolova ocjena potisnula je u drugi plan poremećaje u snabdijevanju iz Libije, nakon što je državna naftna kompanija National Oil Corp u okruženju vojnih sukoba u ponedjeljak objavila ‘višu silu’ zbog blokade naftovoda i dva velika naftna polja.

Ako se stanje uskoro ne normalizuje, libijska proizvodnja bi mogla biti svedena na samo 72 hiljade barela dnevno, s uobičajenih oko 1,2 miliona barela dnevno.

Tržišta s pažnjom prate i širenje novog korona virusa u Kini, procjenjujući mogući uticaj epidemije na rast svjetske privrede.

“Bude li se virus dramatično širio i negativno uticao na putovanja i rast, potražnja za naftom mogla bi se smanjiti za 260 hiljada barela dnevno”, procjenjuju u bilješci klijentima analitičari Goldman Sachsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 65,26 USD, što znači da je bila 85 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije