fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPreuzeto 12 odsto manje električne energije

Preuzeto 12 odsto manje električne energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema u martu su preuzeli ukupno 219,98 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 12 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Crnogoskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su kazali da je to oko sedam odsto manje preuzete energije u odnosu na februar.

Najviše električne energije, skoro 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„U martu je očitano ukupno 363,36 hiljada mjernih mjesta, ili 92 odsto ukupnog broja. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, saopšteno je iz CEDIS-a.

Oni su dodali da su ekipe Sektora za održavanje u martu 2,03 hiljade puta intervenisale na terenu, dok je vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila oko 317,7 hiljada EUR.

Iz CEDIS-a su naveli da su tokom marta sprovođene aktivnosti na realizaciji pet investicionih projekata ukupne vrijednosti oko 439 hiljada EUR, od kojih je značajan dio, odnosno 134 hiljade EUR, izdvojen za rekonstrukciju preko šest kilometara niskonaponske mreže koja se napaja električnom energijom iz trafostanice 10/0,4 kV Čevo.

„Tokom marta se radilo na pribavljanju neophodne dokumentacije za početak gradnje tri 10kV kablovska voda, Velika Plaža 2 – Bratstvo i jedinstvo, Velika Plaža 2 – KZ Sveti Nikola i Velika Plaža – Madžo 2, čija je vrijednost oko 668 hiljada EUR“, kazali su iz CEDIS-a.

Oni su saopštili da je tehnički pregled u toku za sedam objekata ukupne vrijednosti oko 432 hiljade EUR, od kojih je najviše, odnosno 75 hiljada EUR, izdvojeno za trafo-stanicu 10/0,4kV Tološi 7 u Podgorici.

Iz CEDIS-a su dodali i d aje na distributivnu mrežu tokom marta priključeno 485 novih korisnika.

Najčitanije

oblačno vrijeme vremenska prognoza

Danas promjenljivo, do 20 stepeni

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas prijepodne će biti dužih sunčanih perioda, dok...