fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreventivno djelovanje osnov stabilnog bankarskog sistema

Preventivno djelovanje osnov stabilnog bankarskog sistema

Bečići, (MINA-BUSINESS) – Fiskalna održivost je uz finansijsku stabilnost ključni preduslov makroekonomske stabilnosti, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i dodao da je preventivno djelovanje osnov stvaranja i očuvanja sigurnog, zdravog i stabilnog bankarskog sistema.

On je, na otvaranju Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, kazao da je CBCG usmjerena na jačanje supervizorskih kapaciteta, unaprjeđenje platnog prometa i aktivnosti na sprečavanju pranja novca, ali i na finansijsku edukaciju i inkluziju.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, je na samitu koji je danas počeo u Bečićima, kazao da su ekonomije regiona visoko zavisne od dešavanja u eurozoni.

On je dodao da je u cilju smanjenja izloženosti eventualnim negativnim uticajima, neophodno odlučno i snažno sprovođenje strukturnih reformi, jačanje konkurentnosti i stvaranje većeg fiskalnog prostora, kroz dalje smanjenje javnog duga i racionalizaciju javne potrošnje.

Samit, čija je ovogodišnja tema Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u eurozoni, organizuje Savez ekonomista Srbije sa nedjeljnikom NIN, kao glavnim medijskim partnerom.

Institucionalni pokrovitelji Samita su CBCG, Ministarstvo finansija i Poreska uprava.

Iz CBCG su saopštili da je u nastavku Samita održan panel guvernera pod nazivom Monetarna politika i stabilnost bankarskih sistema u uslovima niske inflacije i kamatnih stopa, na kojem se, između ostalog, diskutovalo o izazovima monetarnih politika, ekonomskim trendovima u regionu i indikatorima bankarskog sektora u pojedinačnim zemljama.

„U zemljama regiona prisutni su pozitivni trendovi u vidu kontinuiranog pada kamatnih stopa i nekvalitetnih kredita, dok bankarske sisteme karakterišu visoka likvidnost, solventnost i profitabilnost“, ocijenjeno je na panelu.

Učesnici panela saglasili su se da postoji funkcionalna i institucionalna međuzavisnost monetarne i fiskalne politike, te da je dinamiziranje ekonomskog rasta moguće jedino kroz istovremenu primjenu i sinhronizovano djelovanje ovih politika.

Iz CBCG je najavljeno da će se u nastavku održati panel o izgradnji povjerenja kroz inovacije i sigurnost, dok su za sjutra planirani paneli ministara finansija i direktora poreskih uprava.

Najčitanije