fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrevoz ekološkim brodovima rasterećuje drumski saobraćaj

Prevoz ekološkim brodovima rasterećuje drumski saobraćaj

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Uspostavljanje novog vida javnog prevoza u Boki Kotorskoj, korišćenjem dva potpuno ekološka broda, doprinijeće rasterećenju drumskog saobraćaja u zalivu, naročito tokom sezone, ali i smanjenju zagađenja, saopšteno je u Tivtu na svečanosti povodom njihovog porinuća.

Iz Kacelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) saopšteno je da su u Tivtu danas svečano porinuti trimarani na električni i hibridni pogon za putnički prevoz u Boki Kotorskoj.

„Turistima i mještanima Boke do kraja mjeseca biće dostupan novi vid javnog prevoza brodovima, koje će pokretati sunčeva energija. Morem će saobraćati dva potpuno ekološka broda“, kazali su iz UNDP-a.

Oni su najavili da će od subote brodovi redovno saobraćati od Kotora, preko Perasta i Tivta do Herceg Novog, uspostavljanjem dvije probne linije, najvjerovatnije na svakih sat i sa obilježenih stajališta.

Cijena prevoza iznosiće tri do pet EUR, a biće uvedene mjesečne i godišnje karte, kao i popusti za radnike, đake i penzionere.

Iz UNDP-a su objasnili da su solarni i hibridni brodovi, Elettra i Gracijana dio projekta Bella Boka, koje je sagradila istoimena kompanija uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne komore (PKCG) i UNDP-a.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, kazao je da je projekat Bella Boka inovativan i izuzetno važan, kako sa aspekta rasterećenja drumskog saobraćaja na putevima duž Bokokotorskog zaliva, tako i sa aspekta zaštite životne sredine.

„Postojanje ovakvog servisa, odnosno usluge vodenog transporta u Bokokotorskom zalivu, omogućiće stanovnicima i posjetiocima ovog dijela primorja da se prije orijentišu na brži, jeftiniji i zanimljiviji transport plovilima na električni pogon, što će uticati na manju upotrebu automobila, čime će direktno uticati na smanjenje zagađenja“, rekao je Nurković.

Predsjednik Opštine Tivat, Siniša Kusovac, kazao je da projekat brodova na solarni pogon doprinosi oživljavanju linijsko-brodskog saobraćaja i početku primjene ekoloških metoda u toj vrsti transporta putnika u Boki Kotorskoj.

Najveća prednost projekta je rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu, naročito tokom sezone, kada se zbog gužve u saobraćaju od Kotora do Herceg Novog putuje sat i po do dva. Brodovima kompanije Bella Boka to putovanje trajaće svega 45 minuta.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, saopštio je da balansiranje ubrzanog razvoja i sve veće popularnosti destinacije sa brigom o okolini predstavljaju izazov, ali da su projekti kao Bella Boka dokaz da se te dvije težnje mogu pomiriti zajedničkim angažovanjem.

“Našu tendenciju da Crnu Goru izgradimo kao vodeću destinaciju na Mediteranu ne želimo da pretpostavimo očuvanju prirode i lošem uticaju na zdravlja ljudi i kvalitet i komfor života građana“, kazao je Davidović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, navela je da je projekat Bella Boka primjer kako inovacije u dizajnu, obnovljivoj energiji i ulaganju privatnog kapitala za javno dobro, predstavljaju i potrebu za zaštitu životne sredine i ekonomsku šansu.

„Da bi se ubrzao prelazak na održive alternative, Vlada treba da ulaže u potrebnu infrastrukturu i da usvoji podsticajne politike i mjere, kako bi privukla investitore koji cijene životnu sredinu i čija poslovna vizija prevazilazi kratkoročnu dobit“, rekla je Gašparikova.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, kazao je da je ta privredna asocijacija posvećena aktivnostima usmjerenim na očuvanje okoline, plavi rast i zelenu mobilnost.

„Stoga će svaka ideja poput ove imati naše puno razumijevanje i podršku“, poručio je Golubović.

Ukupna investicija projekta, jedinstvenog na Mediteranu, iznosila je 4,26 miliona EUR, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150 hiljada.

Direktor kompanije Bella Boka, Ricardo Bonetti, najavio je da će zaposliti 60 radnika isključivo iz Boke.

“Do kraja naredne godine uz ova dva broda, koji su dio prve faze projekta, zalivom bi trebalo da saobraća još sedam, koji će moći da prime od 35 do 60 putnika. Biće izgrađeno i 13 stajališta sa elektronskim redom vožnje, a brodovi će saobraćati tokom cijele godine“, objasnio je Bonetti.

Najčitanije

Denver dobio i drugi duel sa Lejkersima

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Denvera pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 101:99 i poveli 2:0...