fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihod od akciza na duvan manji pet miliona EUR

Prihod od akciza na duvan manji pet miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi od akciza na duvanske proizvode manji su za oko pet miliona EUR u odnosu na ovogodišnji plan, zbog i dalje jakog crnog tržišta cigareta, pišu Vijesti.

Vlada je akcize na duvanske proizvode u 2017. godini povećala tri puta zbog čega je od avgusta te godine bilo dominantno crno tržište, a promet u legalnom je prepolovljen.

Državna kasa je zbog toga izgubila desetine miliona EUR, da bi Vlada u avgustu prošle godine djelimično vratila akcize na prethodni nivo i pojačala aktivnosti protiv sivog tržišta.

Iz Ministarstva finansija su Vijestima saopštili da su prihodi od akciza za prvih šest mjeseci tekuće godine ostvareni na nižem nivou, što je bio i razlog predloženog smanjenja plana tih prihoda rebalansom budžeta za 4,8 miliona EUR.

“Glavni razlog koji je opredijelio predloženu korekciju je niže ostvarenje prihoda koji se ubiraju po ovom osnovu u prošloj godini, imajući u vidu da je prvobitni plan koji je sastavni dio Zakona o budžetu za ovu godinu rađen u oktobru kada nijesu bili raspoloživi podaci o ukupnoj naplati prihoda od akciza u prošloj godini, te je samim tim i osnova za planiranje bila na višem nivou”, rekli su iz Ministarstva.

Pored toga, kako su dodali, potreba korigovanja akciza na duvan uslovljena je isplatom razlike u trgovačkoj cijeni u prvoj polovini godine.

“Shodno navedenom, rebalansom ovogodišnjeg budžeta je korigovan plan za 4,8 milona EUR, kao rezultat kretanja u prvih šest mjeseci, dok se u narednim mjesecima očekuje ostvarenje ove kategorije prihoda u skladu sa prvobitno planiranim”, naveli su iz Ministarstva.

U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle, kada je bujalo crno tržište, rast naplate akciza na duvanske proizvode bio je 3,9 odsto veći, što je niže od očekivanog.

Međutim, u Ministarstvu očekuju da će se situacija značajno popraviti do kraja godine.

U junu ove godine zabilježen je rast prihoda od akciza na duvan od 27,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji jun.

“Na osnovu podataka o poručenim akciznim markicama akciznih obveznika kod Uprave carina, očekivano je da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu, tako da je oečkivano da će rast prihoda od akciza na duvan biti oko 30 odsto mjesečno”, tvrde u Ministarstvu.

Najčitanije