fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihodi od turizma 1,16 milijardi EUR

Prihodi od turizma 1,16 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U turizmu je tokom ove godine ostvareno 1,16 milijardi EUR prihoda, što je 15 miliona više nego prošle, saopštila je zamjenica predsjednika Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Katarina Kažanegra.

Ona je na sjednici Odbora udruženja, koja je održana u rizortu Portonovi, kazala da je od usluga, zaključno sa septembrom, ukupno prihodovano 1,46 milijardi EUR, što je 9,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Zabilježeno je 18,3 odsto više dolazaka turista i rast od 11,3 odsto u noćenjima, u odnosu na uporedni period”, rekla je Kažanegra.

Kako je saopšteno iz PKCG, na sjednici je ocijenjeno da je zabilježena još jedna rekordna turistička godina sa odličnim rezultatima u svim vidovima ponude.

“Tri rekordne turističke godine zaredom su za svaku pohvalu. Odbor udruženja turizma je veoma zadovoljan minulom ljetnjom sezonom i sa velikim optimizmom očekuje rezultate predstojeće zimske”, ocijenila je Kažanegra.

Ona je posebno istakla zalaganje turističkih poslenika da se što više produži zimska sezona, kako bi se približili ostvarenju cilja, cjelogodišnjem turizmu, za šta Crna Gora ima značajne komparativne prednosti.

Da bi se to realizovalo, Kažanegra smatra da je potrebno pojačati turstičke aktivnosti, prije svega od sredine decembra do polovine januara, odnosno u što većoj mjeri iskoristiti božićne i novogodišnje praznike.

“Glavni izazov na putu do tog cilja predstavlja deficit stručne radne snage, koji se dijelom može prevazići pojednostavljenjem zapošljavanja studentske populacije”, navela je ona.

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ćazim Hodžić, kazao je da je zaključno sa septembrom zabilježeno 10,77 odsto više turista u kolektivnom smještaju, odnosno 7,3 odsto više noćenja.

“U predsezoni smo imali 25,7 odsto više turista i 23,3 odsto veći broj noćenja. Na sjeveru je porastao broj turista 30 odsto u odnosu na prošlu godinu”, precizirao je Hodžić.

Državni sekretar u Ministarstvu, Damir Davidović, saopštio je da je evidentirano 400 hiljada više gostiju nego prošle godine, što je apsolutni rekord.

“Vjerujemo da ćemo do kraja godine ostvariti rezultat od 14,5 miliona noćenja, odnosno 2,4 miliona turista”, poručio je Davidović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije