fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPrihodi od turizma u prvih šest mjeseci 255 miliona EUR

Prihodi od turizma u prvih šest mjeseci 255 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi od turizma i putovanja u prvih šest mjeseci ove godine su, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosili skoro 255 miliona EUR, što je oko 25 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

PR Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević, kazala je da Crna Gora bilježi i rast namjenskih prihoda.

“Samo od boravišne takse je od početka godine do srijede, u dijelu koji pripada budžetu i lokalnim turističkim organizacijama, prihodovano preko 7,3 miliona EUR, što je 1,3 miliona EUR više nego u uporednom periodu”, rekla je Vukčević Infobirou.

Ona je dodala da trend rasta pokazuju i podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa.

“Do 1. septembra crnogorski aerodromi su opslužili preko 1,9 miliona putnika, 137 hiljada više nego u istom periodu prošle godine. Pozitivne rezultate bilježe i Nacionalni parkovi koje je posjetilo 31 odsto više turista nego prošle godine“, saopštila je Vukčević.

Prema njenim riječima, turistička postsezona počela je veoma uspješno, a prema procjenama lokalnih turističkih organizacija danas u Crnoj Gori boravi oko 111 hiljada gostiju, 29 hiljada više nego u uporednom periodu.

„Shodno najavljenom bukingu i činjenici da većina sezonskih letova traje, do kraja oktobra očekujemo da će ova postsezona biti bolja od prošlogodišnje”, kazala je Vukčević.

Ona smatra da je Crna Gora ove godine ostvarila značajan napredak u turizmu, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

“U sadejstvu sa turističkom privredom, koja je nezaobilazan partner u našim djelovanjima, uspjeli smo da podignemo kvalitet usluge na svim nivoima, što je rezultiralo dobrim turističkim rezultatima“, zaključila je Vukčević.

Najčitanije