fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijevremena otplata kredita MMF-u do početka decembra

Prijevremena otplata kredita MMF-u do početka decembra

Solun, (MINA-BUSINESS) – Grčka će prijevremenu otplatu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) realizovati do početka decembra, saopštio je grčki ministar finansija Christos Staikouras.

“To će biti okončano u naredne dvije do tri sedmice”, rekao je Staikouras na konferenciji, aludirajući na prijevremenu otplatu kredita u vrijednosti od oko 2,7 milijardi EUR.

Taj potez omogućava Atini da smanji svoje troškove servisiranja duga, jer zajmovi MMF-a nose veće kamate nego što bi Grčka sada plaćala na tržištu, prenosi Tanjug.

Spasilački fond eurozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), pristao je u oktobru da se Grčkoj omogući ranija otplata dijela duga prema MMF-u.

Takva odluka je uslijedila nakon zahtjeva koji je grčka Vlada uputila ESM-u u septembru u vezi sa otplatom dijela dugova prema MMF-u, čija je ukupna vrijednost devet milijardi EUR.

Tokom najgore dužničke krize u svojoj istoriji, koja je izbila krajem 2009. godine, Grčka je bila odsječena od tržišta duga i uveliko se zaduživala kod vlada eurozone i MMF-a.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...