fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimjena Zakona o fiskalizaciji od 2021. godine

Primjena Zakona o fiskalizaciji od 2021. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština je usvojila izmjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojom se predviđa prolongiranje roka za početak primjene tog pravnog akta za jednu godinu, odnosno za 1. januar 2021.

Prema ranijim najavama, Zakon koji je parlament usvojio u avgustu, trebalo je da počne da se primjenjuje od januara.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je ranije da postoje dva ključna razloga za odlaganje primjene zakona.

Prvi je vezan za proces nabavke centralnog sistema za fiskalizaciju koji je finansiran sredstvima Svjetske banke (SB), a drugi je trenutna uslovna spremnost tržišta informacionih tehnologija (IT) i poreskih obveznika za prilagođavanje na novi poslovni model.

U Vladi su sigurni da će u narednoj godini odraditi čitav pripremni posao, kako bi zakon počeo da važi od 2021. godine.

Zakonom se predlaže zamjena postojećeg sistema poreskih registar kasa, kao i uvođenje softverskog sistema, kako bi se obezbijedio zadovoljavajući model fiskalizacije koji omogućava ekonomičan i efikasan inspekcijski nadzor.

Zakon predviđa skup mjera koje poreski obveznik mora da sprovede, sa preduslovom da nabavi internet konekciju preko koje će slati podatke u Poresku upravu (PU), naplatni uređaj sa programskim rješenjem i elektronski sertifikat, preko kojeg će se znati od kojeg je poreskog obveznika podatak o prometu pristigao.

Promet će se evidentirati u server PU, a država očekuje da na taj način suzbije sivu ekonomiju.

Najčitanije