fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPripremaju izmjene odluke o naknadama

Pripremaju izmjene odluke o naknadama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plaćanje ulaznica za nacionalne parkove najvjerovatnije neće biti ukinuto za crnogorske građane, kako je predlagala Liberalna partija, ali je u pripremi izmjena odluke o naknadama.

Iz Nacionalnih parkova (NPCG) su kazali Pobjedi da će tom odlukom crnogorskim građanima i strancima biti omogućena kupovina godišnje ulaznice za sve parkove po izuzetno povoljnim uslovima.

U toku je i izrada studije za transformaciju nacionalnih parkova, koja bi trebalo da obezbijedi njihovu održivost, u čemu pomaže Evropska komisija.

Cijena ulaznice za Nacionalni park (NP) Prokletije iznosi jedan EUR, za Lovćen dva EUR, po tri EUR za nacionalne parkove Durmitor i Biogradska gora, a četiri EUR za Skadarsko jezero.

Prema cjenovniku na sajtu se nudi godišnja ulaznica za NP Durmitor od 30 EUR.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, tražio je od Vlade da ukine naplatu ulaznica u nacionalne parkove za crnogorske državljane, podsjetivši da su oni javno dobro svih.

Direktor NPCG, Elvir Klica, rekao je Pobjedi da se priprema promjena odluke o naknadama i podsjetio da se cijene ulaznica nijesu mijenjale deset godina.

„U proceduri je predlog izmjene odluke o naknadama, koja će stranim i domaćim posjetiocima dati mogućnost kupovine godišnje ulaznice za sve parkove po izuzetno povoljnim uslovima, što je u skladu sa evropskim direktivama“, kazao je Klica.

On je dodao da po EU direktivama nije dozvoljeno cjenovno razdvajati domaće i međunarodne posjetioce.

Po zakonu svi posjetioci, osim onih koji žive na području nacionalnog parka ili koji imaju nepokretnosti u parku, moraju da plate ulaz.

Klica je podsjetio da je po odluci NPCG omogućen besplatan ulaz za sve posjetioce tokom značajnih ekoloških datuma.

„Visina naknada za ulazak na prostor nacionalnih parkova definisana je odlukom na koju saglasnost daje Ministarstvo održivog razvoja i turizma“, naveo je Klica.

On je objasnio da naplata ulaznica predstavlja jedan od najznačajnijih finansijskih mehanizama kako u crnogorskim nacionalnim parkovima, tako i u većini zaštićenih prostora u svijetu, kojim se prikupljena sredstva usmjeravaju na održive razvojne projekte, programe zaštite biljnog i životinjskog svijeta i unaprjeđenje ukupnog stanja ekosistema na prostorima nacionalnih parkova.

Najčitanije