fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPripremili izmjene i dopune zakona o PDV-u

Pripremili izmjene i dopune zakona o PDV-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija pripremilo je izmjene i dopune zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim je predviđeno oporezivanje polovnih proizvoda i putničkih agencija, a planirano je i izjednačavanje stopa tog poreza pri prometu proizvoda i usluga u hotelima.

Uz to, mjesečna prijava PDV podnosiće se isključivo elektronskim putem, pišu Vijesti.

Nova zakonska rješenja izvršna vlast mora da usvoji kako bi se nacionalno zakonodavstvo uskladilo sa važećom EU Direktivom 2006/112, odnosno direktivom zajedničkom sistemu PDV-a.

„Izmjene i dopune zakona o PDV-u su u Vladinoj proceduri i njima će se izvršiti usklađivanje jednog broja postojećih rješenja sa pravnom tekovinom EU, a posebno sa Direktivom EU o zajedničkom sistemu poreza na dodatu vrijednost“, rekli su Vijestima iz Ministarstva.

Za crnogorsku privredu će izjednačavanje stope PDV-a pri prometu proizvoda i usluga u hotelima biti značajno rješenje, jer će se na taj način dovesti u ravnopravan položaj, što od 1. januara prošle godine nije bio slučaj.

Tada su stupile na snagu izmjene zakona kojima je predviđeno smanjenje stope PDV-a sa 19 na sedam odsto na ugostiteljske usluge u hotelima sa pet zvjezdica na primorju i u centralnoj regiji i sa četiri i pet zvjezdica na sjeveru, dok je svim ostalim iz te djelatnosti je povećana na 21 odsto.

Tada je i opšta stopa PDV-a povećana sa 19 na 21 odsto

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...