fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrivreda da se uskladi sa ekološkim normama

Privreda da se uskladi sa ekološkim normama

Podgorica, (MINA) – Proizvođači energije, sektor proizvodnje i obrade metala, minerala, hemikalija, zatim upravljanje otpadom, ali i druge oblasti moraće da se usklade sa strogim evropskim pravilima koja će biti definisana zakonom o industrijskim emisijama, koji će Vlada usvojiti do kraja godine.

Takav zakon je potpuna novina, a kako je Pobjedi kazala generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović, svaka od oblasti biće obuhvaćena uredbom.

On je rekla da će svi biti obavezni da, primjenom najboljih dostupnih tehnika (Best Available Techniques-BAT), efikasnim korišćenjem energije, smanjivanjem otpada i mjerama za sprečavanje udesa i ograničenjem njihovih posljedica, rade na sprečavanju i smanjivanju zagađenja.

Zakonom o industrijskim emisijama, objašnjava Vojinović, definisaće se i obaveze za industrijska postrojenja kako bi se izbjegle ili smanjile emisije zagađujućih supstanci u vazduh, vodu i zemljište, kao i smanjila količina proizvedenog otpada.

“Zakon će prenijeti Direktivu o industrijskim emisijama čiji je glavni cilj da se smanje zagađenja koja potiču od različitih industrij skih izvora širom Evropske unije. Prema okvirnim procjenama, u pitanju je nešto više od 50 hiljada postrojenja“, navela je Vojinović.

Prema njenim riječima, na osnovu zakona donijeće se i podzakonska akta kojima će se odrediti granične vrijednosti emisija zagađujućih supstanci, za određene aktivnosti.

„Da bi se postojećim postrojenjima obezbijedilo dovoljno vremena da se tehnički prilagode novim zahtjevima, propisan je rok od dvije godine u kojem privredni subjekti treba da usklade svoje poslovanje sa odredbama zakona”, objasnila je Vojinović.

Za budući prelaz na zeleniji industrijski sektor u Crnoj Gori, kako je istakla, potreban je integrisani pristup, kojim se povećava kontrola zagađenja na samom izvoru i kojim se pružaju podsticaji za promjenu poslovnih praksi i uvođenje novih, inovativnih tehnologija.

Vojinović je navela da su u izvještajima o implementaciji koje države članice dostavljaju Evropskoj komisiji date su generalne informacije koje se odnose na zakonodavstvo, ali da se ne navode detaljni opisi procesa i koraci koje države članice preduzimaju tokom same implementacije Direktive.

“Sve države članice ukazuju da je primjena zahtjeva takva da uslovi u dozvoli treba da budu zasnovani na zaključcima najbolje dostupnih tehnika, dok su neke od njih propisale i strožije uslove. Takođe, zahtjevi monitoringa se moraju bazirati na najbolje dostupnim tehnikama“, navela je Vojinović.

Kako je dodala, veliki akcenat u EU stavlja se na zajedničkom, koordinisanom inspekcijskom nadzoru i izradi plana rada inspekcije.

„Zajednički inspekcijski nadzor biće i dalje u fokusu kako bi se postigao veći uvid u praktičnu implementaciju pristupa zasnovanog na riziku, ali i kako bi se informacije iz nadzora učinile dostupne javnosti. I mi ćemo u Crnoj Gori insistirati na tome”, rekla je Vojinović.

Ona je kazala da Zakon o industrijskim emisijama jača ulogu javnosti, posebno u pogledu učešća u procesu donošenja odluka i sistematskog obavještavanja.

“Učešće javnosti odnosi se na uvid u zahtjeve za izdavanje dozvole, kao i u rezultate monitoringa. Sve ovo se primjenjuje kako na domaću javnost, tako i zainteresovanu javnost prekograničnih teritorija“, rekla je Vojinović i dodala da zainteresovana javnost ima pristupi pravosuđu kroz pravo na podnošenje žalbi.

Najčitanije

policija rotacija

Mladić poginuo u saobraćajnoj nesreći u Sutomoru

Podgorica, (MINA) - Dvadesetjednogodišnji I.J. iz Sutomora poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se...