fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Vol stritu u četvrtak je skliznuo s rekordne vrijednosti zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, a ulagače su razočarale i poruke Evropske centralne banke (ECB).

Dow Jones oslabio je 0,47 odsto na 27.141 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,53 odsto na 3.003 poena, a Nasdaq indeks jedan odsto na 8.238 bodova.

Pad indeksa najviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija. Iz tog razloga je cijena dionice Forda potonula više od sedam odsto, prenosi Hina.

Nakon snažnog rasta dan ranije, u četvrtak su znatno pale i cijene dionica proizvođača čipova.

Pod pritiskom se našla i dionica Facebooka, koja je pojeftinila skoro dva odsto, iako je ta najveća svjetska društvena mreža objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

No, cijena dionice je pala jer je poslovodstvo Facebooka upozorilo da u narednom periodu očekuje slabiji rast prihoda i veći rast troškova.

Od 185 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile poslovne izvještaje, njih oko 75 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarade.

No, analitičari su smanjili procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,1 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem peirodu, dok su još početkom sedmice očekivali rast zarada oko jedan odsto.

Ulagače je razočarala i odluka čelnika ECB-a da ostave kamatne stope na dosadašnjim nivoima jer su se nadali smanjenju cijene novca.

Doduše, čelnici ECB-a poručili su da bi mogli uskoro uvesti dodatne poticajne monetarne mjere kako bi podržali rast ekonomije eurozone.

No, predsjednik ECB-a Mario Draghi bio je nešto manje pesimističan po pitanju ekonomske situacije nego što se na tržištima očekivalo.

„Bolje nego što se očekivalo ekonomske ocjene ECB-a malo su pokolebale ulagače. Tržište se i dalje nada popuštanju monetarne politike centralnih banaka, no poruke ECB-a navele su ulagače na pitanje što to znači za Fed”, rekao je direktor u firmi Horizon Investment Services, Chuck Carlson.

Doduše, ulagači i dalje vjeruju da će krajem jula Fed smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, no skoro sasvim su splasnule nade u rez kamata za 0,5 procentnih poena.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 odsto na 7.489 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,28 odsto na 12.362 poena, a pariski CAC 0,5 odsto na 5.578 bodova.

Najčitanije