fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaudijska najava i pad zaliha podigli cijene nafte

Saudijska najava i pad zaliha podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon što je Saudijska Arabija najavila da će smanjiti proizvodnju više nego što je dogovoreno, a podršku im je pružio i neočekivani pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 77 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 53,63 USD.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je u utorak da je u januaru smanjila proizvodnju za skoro 800 hiljada barela dnevno, na 30,81 milion barela dnevno, prenosi Hina.

Većina tog smanjenja otpada na Saudijsku Arabiju.

Saudijski ministar energetike, Khalid al-Falih, je u intervjuu za Financial Times rekao da će saudijska proizvodnja u martu pasti ispod deset miliona barela dnevno, čime bi nadmašili dogovorenu kvotu za više od pola miliona barela dnevno.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je u mjesečnom izvještaju objavila da je tržište i dalje dobro snabdjeveno.

U IEA procjenjuju da će proizvodnja vjerovatno i ove godine nadmašiti potražnju, uprkos naporima OPEC-a i američkim sankcijama Iranu i Venecueli.

“Cijene nafte nijesu se alarmantno povećale, s obzirom da se tržište i dalje rješava viškova koji su se nakupili u drugoj polovini prošle godine”, smatraju u IEA.

Kako su naveli, posmatrano po obimu, samo će SAD u ovoj godini povećati proizvodnju sirove nafte više nego što Venecuela trenutno proizvodi.

Očekuje se da će SAD u ovoj godini povećati proizvodnju za 1,45 miliona barela dnevno, a u narednoj za dodatnih 790 hiljada, na 13 miliona barela dnevno.

Dodatno je cijene nafte u srijedu podržao i neočekivani pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za 998 hiljada barela, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API).

Analitičari su očekivali da će porasti za 2,7 miliona barela.

“Faktor dobrog raspoloženja ponovo je u igri ali trgovci koji spekulišu s rastom cijena još se ne mogu osjećati sigurno”, rekao je Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

On je dodao da svjetska ekonomija gubi zamah zbog prevelikog broja negativnih rizika, uključujući nastavak trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i geopolitičku neizvjesnost.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 61,88 USD, što znači da je porasla 48 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...