fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivredna saradnja jedini način vržeg razvoja

Privredna saradnja jedini način vržeg razvoja

Priština, (MINA-BUSINESS) – Privredna saradnja je jedini način da se region Zapadnog Balkana brže razvije i da se tako pripremi za zajednički cilj – člansto u Evropskoj uniji, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

„Privrednici žele da sarađuju, unaprjeđuju trgovinske i ekonomske veze, a zahtjev vladama država regiona je da to omoguće“, kazao je Golubović u Prištini na sastanku predstavnika privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljenih u Komorskom investicionom forumu (KIF).

Predsjednici privrednih komora Zapadnog Balkana su sa sastanka u Prištini poručili da čekanje na rješavanje problema iz prošlosti u regionu ne vodi u budućnost i pozvali vlasti da nastave da razgovaraju.

“Politički odnosi su kompleksni i jako je važno da privreda nastavi da razgovara”, rekao je Golubović.

On je dodao da je KIF glavni rezultat Berlinskog procesa, a zajedničko predstavljanje privreda na konferenciji sa Financial Timesom u Londonu odlična prilika da se predstave potencijali regiona.

Ministar privrednog razvoja u prištinskoj Vladi Valdrin Luka, kazao je da je inovacioni park IT u Prizrenu dobra platforma za povezivanje kompanija u regionu.

„Hoćemo da pokažemo da želimo saradnju privreda Balkana, a inovacioni park je model saradnje, jer želimo u njemu da vidimo kompanije iz cijelog regiona“, naveo je Luka.

Predsjednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, saopštio je da će u tom, budućem regionalnom, startap habu svoje mjesto naći mladi ljudi, koji će tu realizovati svoje inovativne ideje i praviti proizvode za velike svjetske tehnološke kompanije.

“Dobili smo neispisanu stranicu kvalitetnog papira i, uz njemačku podršku, šansu da na njoj ispišemo udžbenike budućnosti”, poručio je Čadež.

Predsjednici komora regiona najavili su da će KIF u Londonu, 18. juna, u saradnji sa Financial Timesom predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju pred više od 50 velikih međunarodnih investitora.

Oni su kazali i da će početkom jula u Poznanju na Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, učestvovati 30 najvećih kompanija regiona, po pet iz svake ekonomije, koje će predstaviti potenicijale i imati priliku za direktan dijalog sa predstavnicima vlada i evropskih institucija.

Na samitu u Poljskoj biće lansirana zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa evropskim institucijama nadležnim za politike i propise važne privredi.

Predsjednik kosovske Privredne komore Berat Rukići, je kao domaćin sastanka rekao da i ovim susretom u Prištini članice KIFa potvrđuju posvećenost razvoju privatnog sektora i unaprijeđenju regionalnih veza.

“Komore su dobar primjer konkretne i pragmatične saradnje zbog ekonomskog rasta i stvaranja uslova za nova radna mjesta. Ovo je način da promovišemo aktivnosti za poslovnu zajednicu i dobijemo političku podršku za naše napore na unaprijeđenju regionalne saradnje”, rekao je Rukići.

Najčitanije