fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivremena uprava trebalo da riješi pitanje Penzije plus

Privremena uprava trebalo da riješi pitanje Penzije plus

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Društvo za upravljanje penzionim fondom Penzija plus trebalo je da inicira rješavanje zarobljenih štednih uloga za 2,25 hiljade njegovih članova, za vrijeme dok se u Invest banci Montenegro (IBM) nalazila privremena uprava, smatra stečajni upravnik banke, Milan Rakočević.

Imovina fonda Penzija plus, vrijedna nešto više od pola miliona EUR, blokirana je nakon uvođenja stečaja u tu banku.

“Ne želeći da pravdam bilo koga, jer ovo pitanje je za privremenog upravnika, mišljenja sam da je, upravo za vrijeme privremene uprave, društvo za upravljanje ovim penzionim fondom trebalo da inicira rješavanje ovog problema i pitanje je kako bi se reagovalo u tom trenutku “, kazao je Rakočević Pobjedi.

On nije mogao da odgovori na pitanje da li su štedni ulozi članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus mjesecima zarobljeni zbog neusaglašenih i konfliktnih odredbi zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima.

“Moja dužnost je da sprovodim Zakon o stečaju i likvidaciji banaka i ništa drugo. Da li su odredbe dva zakona u koliziji u svojim odredbama nije moje da sudim, ali ukoliko jesu, onda tu koliziju treba da rješavaju organi koji su predložili donošenje ovih zakona, a ne stečajni upravnici”, rekao je Rakočević.

On smatra da u rješavanju ovog problema i te kako mora uzeti ulogu regulator tržišta kapitala, odnosno Komisija za tržište kapitala.

“Meni, kao stečajnom upravniku IBM nema nikakve logike da se jednim propisom, odnosno Zakonom o dobrovoljnim penzionim fondovima regulišu odnosi koji se ‘tiču’ nekog drugog, a to je Zakon o stečaju i likvidaciji banaka”, poručio je Rakočević.

On je dodao da je izuzetno zainteresovan da se taj problem riješi, baš zbog članova dobrovoljnog penzionog fonda.

Rakočević je dodao da u rješavanje problema treba da se uključe svi zainteresovani, a posebno oni koji, uz eventualnu izmjenu propisa ili obavezujućih uputstava, mogu doprinijeti rješavanju ovog problema.

“Ali ja ni po koju cijenu nijesam u mogućnosti da ispravljam greške bilo donosioca propisa, bilo društva za upravljanje tim penzionim fondom. Dakle, saglasan sam da treba riješiti problem po svaku cijenu, ali ja mogu biti samo dio onoga koji rješava problem, a ne da ga mogu sam riješiti, što je prosto nemoguće”, zaključio je Rakočević.

IBM, u vlasništvu odbjeglog biznismena Duška Kneževića, bila je kastodi banka bivšeg Društva za upravljanje (DZU) Atlas penzije i fonda Penzije plus. Rješenje o uvođenju privremene uprave u IBM donijeto je 7. decembra prošle godine.

Najčitanije