fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPriznata potraživanja 133 miliona EUR

Priznata potraživanja 133 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Priznata potraživanja Atlas banke u stečaju iznose 113,07 miliona EUR, ali to nije konačna cifra zbog žalbenih postupaka koje su pokrenuli njeni klijenti nezadovoljni iznosom novca koji im je priznala stečajna uprava.

Stečajni upravnik Atlas banke, Mirko Radonjić, kazao je Vijestima da se trenutno po određenom broju rješenja vode žalbeni postupci, za određeni broj žalbenih rješenja žalbeni rok još traje, a određeni postupci su prekinuti iz zakonskih razloga.

“Uz to, protiv jednog broja rješenja Fonda za zaštitu depozita (FZD), kojima je utvrđeno da su određeni deponenti isključeni iz prava na isplatu garantovanog depozita, se vode upravo sudski sporovi. Sve navedeno će uticati na konačne podatke”, objasnio je Radonjić.

Stečajni odbor Atlas banke je rok za rješavanje potraživanja povjerilaca, koji je bio do 5. juna, produžio do 8. jula ove godine.

Radonjić je saopštio da je građanima, čiji su depoziti zaštićeni priznato 19,93 miliona EUR, a preduzećima 8,7 miliona EUR.

“Pojedincima i preduzećima koja su isključena iz prava na isplatu garantovanog depozita priznato je 4,22 miliona EUR, FZD-u po osnovu obračunatih garantovanih depozita priznato je 12,6 miliona EUR. Dakle, ukupni iznos priznatih potraživanja trenutno je 133,07 miliona EUR”, precizirao je Radonjić.

Najveće priznato potraživanje je FZD-a, dok stečajni upravnik nije mogao da za ostale povjerioce da podatke, uz obrazloženje da bi na taj način povrijedili obavezu čuvanja bankarske tajne.

Radonjić je kazao da nije prenosio imovinu niti obaveze Atlas banke u stečaju na druge banke.

Stečaj u Atlas banku, u vlasništvu predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, uveden je početkom aprila.

Najčitanije