fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProcesuirano više osoba zbog pričinjene štete od 3,5 miliona EUR

Procesuirano više osoba zbog pričinjene štete od 3,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije danas su, u nastavku akcije Klap, u Podgorici i Bijelom Polju uhapsili osam osoba, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne ogranizacije, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave.

„Osumnjičeni su u periodu od novembra 2011. godine do kraja prošle godine državnom budžetu pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona EUR“, navodi se u saoštenju Uprave policije.

Oni su, uz krivične prijave, predati na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Uhapšeni su načelnica podgoričke područne jedinice (PJ) Poreske uprave S.M, njen rukovodilac odjeljenja za inspekcijski nadzor R.S, kao i poreska inspektorka N.Đ.

„Uhapšen je i bivši državni sekretar i samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija M.P i D.V“, dodaje se u saopštenju.

Uhapšen je osnivač i izvršni direktor bjelopoljske kompanije „Braća Kolić” i ovlašćeni zastupnik firme Migi, R.K, kao i osnivač i izvršni direktor podgoričkog Trend trade-a, T.K.

Uhapšena je i odgovorna osoba u preduzeću Okov, B.R.

Osim toga, krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika podgoričke područne jedinice PU, N.P, R.A, M.B, R.M. i S. S.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i šest odgovornih osoba u kompanijama i to osnivač i ovlašćeni zastupnik Viner Danilovgrad J.S, ovlašćeni zastupnik Trend trade-a K.D, osnivač i ovlašćeni zastupnik podgoričke firme Dea N.Š, i ovlašćeni zastupnik preduzeća A kop, PS Gradnja i A kop mne, B.P.

„Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i D.L. i I.V, kao i firme Braća Kolić, Migi i Trend trade“, navodi se u saopštenju.

Oni su, kako se sumnja, krivična djela počinili na način što su osnovali kriminalnu organizaciju sa zadatkom da više preduzeća sa teritorije Crne Gore ostvare imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita.

Njima su u postupku inspekcijskog nadzora, kako je objašnjeno, kao valjane priznate fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje su ispostavljene od kompanija koje su osnivali drugi članovi te kriminalne organizacije.

„Na osnovu tih fiktivnih faktura od poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a“, dodaje se u saopštenju.

M.P. i D.V. su, sumnja se, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija, suprotno članovima Zakona, protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno preduzeće i onemogućili državu da naplati porez u iznosu većem od 400 hiljada EUR. Na taj način, kompaniji je pribavljena korist u istom novčanom iznosu.

Najčitanije