fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryProcijenjeno zaduženje na 370 miliona EUR

Procijenjeno zaduženje na 370 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžet Crne Gore će u narednoj godini iznositi skoro 2,5 milijardi EUR, nedostajuća sredstva su procijenjena na preko 550 miliona EUR, a zaduženje na 370 miliona EUR, potvrđeno je za Dan iz više izvora bliskih Vladi.

Predlog zakona o budžetu u utorak je razmatran na Vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku (KEP), ali zbog njegove obimnosti i potrebe da se definišu i budžeti velikog broja potrošačkih jedinica, još nije usvojen i proslijeđen Vladi, već će to biti urađeno naredne sedmice, kada će se ponovo razmatrati na KEP-u.

Zakonski rok za usvajanje budžeta na Vladi ističe 15. novembra. Sjednica Vlade je obično četvrtkom, pa će se predlog zakona o budžetu vjerovatno tada i usvojiti.

Prema nezvaničnim informacijama Dana, ukupni izdaci Vlade u narednoj godini iznosiće oko 2,5 milijardi EUR. Od toga se na tekuću budžetsku potrošnju odnosi preko 1,6 milijardi EUR, na kapitalni budžet oko 330 miliona, deficit je projektovan na oko 130 miliona, na otplatu duga biće potrošena 392 miliona, za kupovinu hartija od vrijednosti Elektropricrede (EPCG) 40 miliona, što je sve ukupno blizu 2,5 milijardi.

Moguće je da prije usvajanja konačnog predloga zakona o budžetu naredne sedmice dođe i do korekcija nekih stavki u budžetu.

List podsjeća da nedostajuća sredstva iznose preko 550 miliona EUR, ali je moguće da se Vlada neće u narednoj godini zadužiti u tom iznosu, jer je u ovoj godini pozajmila oko 900 miliona EUR, od čega 500 miliona emisijom obveznica.

Obveznice je emitovala da plati dug u ovoj, narednoj i 2020. godini, pa će, prema ranijim projekcijama, vjerovatno od tog novca ostati oko 180 miliona. Upravo za taj iznos će se umanjiti iznos zaduženja u narednoj godini, pa će se Vlada zadužiti oko 370 miliona.

List piše da se za otplatu duga u narednoj godini moraju platiti 392 miliona EUR.

Ove cifre se mogu naći i u Vladinom dokumentu predlog smjernica makroekonomske fiskalne politike u periodu do 2021. godine, koji je Vlada usvojila krajem jula. U tom dokumentu je deficit budžeta procijenjen na 133 miliona, a otplata hartija od vrijednosti na 35 miliona. Ipak, po predlogu ugovora o put opciji sa A2A, Vlada za akcije EPCG treba da plati 40 miliona do maja naredne godine.

Tu je pojašnjeno da se od 392 miliona na otplatu duga prema rezidentima odnosi 45,4 miliona, prema nerezidentima 326,2 miliona, dok je otplata obaveza u prethodnom periodu planirana na 20,5 miliona. Smjernicama, rađenim prije nepuna tri i po mjeseca, predviđeno je da nedostajuća sredstva iznose 560 miliona, te da se finansiraju od pozajmica i kredita iz domaćih i ino izvora.

Istim dokumentom planirana je tekuća potrošnja u iznosu od 1,61 milijardu, gdje se na tekuće izdatke odnosi 829 miliona, na bruto zarade 468,7 miliona, rashode na materijal i usluge skoro 100 miliona, na kamate čak 96 miliona, rentu 9,9, subvencije 26,9 miliona, a transfere za socijalnu zaštitu 563,7 miliona.

Planirano je da budžet Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) bude 432,1 milion, što je skoro šest miliona više nego ove godine.
Kapitalni budžet je planiran na 331 milion, što je 40 miliona više nego ove godine. Moguće je da u tom dijelu dođe do korekcije, ili sada ili tokom naredne godine, s obzirom na to da se kapitalni budžet dominantno odnosi na autoput.

Dan piše da je sada jasno da će se sa izgadnjom kasniti, te da će biti dodatnih troškova u iznosu do 100 miliona. Ako se radovi završe do kraja naredne godine, što je teško očekivati, onda će se za dodatan iznos vrijednosti radova uvećati i kapitalni budžet.

Najvjerovatnije će se uvećati i iznos zaduženja, ali pošto sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) još nije postignut dogovor o naknadnim radovima i njihovoj vrijednosti, moguće je da se to unese u budžet početkom naredne godine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...