fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryProdaju većinski udio u United grupi

Prodaju većinski udio u United grupi

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američka investiciona kompanija KKR pristala je da proda većinski udio u evropskoj telekomunikacionoj kompaniji United Group, koja je vlasnik više kablovskih operatera u regionu, britanskoj kompaniji BC partner, piše Wall Street Journal.

U zajedničkom saopštenju dvije kompanije nijesu objavljeni finansijski uslovi prodaje, ni velična udjela.

Prema pisanju Wall Street Journala, koji se poziva na izvore upoznate s detaljima, vrijednost United grupe u dogovoru procenjena je na 2,6 milijardi EUR, uključujući dug.

United grupa, nastala 2007. spajanjem SBB-a, slovenačkog i Telemacha Bosna, vlasnik je kablovskog operatera SBB u Srbiji, Telemacha u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i kanala Sport klub, N1, Cinemanie, TOP-a, Ultre i Granda.

Dogovor o prodaji udjela u United grupi povlači pritisak s kojim se suočavaju telekomunikacione i kablovske kompanije da ponude širok obim usluga, kao i sportskog i zabavnog sadržaja kako bi povećale prihode i odbile konkurenciju.

Među posljednjim velikim takvim sporazumima bila je prodaja britanskog Sky-a američkoj korporaciji Comcast, za 38,8 milijardi USD. Vodaphone Group ove godine je postigla dogovor od 23 milijardi USD za kupovinu više evropskih kablovskih operatera.

United grupa je najveći alternativni provajder telekomunikacionih usluga u zemljama bivše Jugoslavije.

KKR je kupila United grupu 2014. za nepoznatu sumu. Od tada je broj korisnika United grupe porastao sa 1,89 miliona na 3,67 miliona. Kompanije je u posljednjih godinu, prema podacima sa sajta, imala je 556,7 miliona USD prihoda.

Wall Street Journal piše da nije moguće saznati koliki je profit KKR-a, koji će zadržati manjinski udio u Unitedu.

Zainteresovani za kupovinu United grupe bili su Cinven Partners i Warburg Pincus.

Predsavnik BC Partnersa, Nikos Stathopoulos, kazao je, u zajedničkom saopštenju, da United Group predstavlja kvalitetnu imovinu, s odbrambenim karakteristikama rasta, vodećom infrastrukturom, diferenciranim sadržajem i lojalnim korisnicima.

Direktor KKR, Jean-Pierre Saad, rekao je da su u kompaniji ponosni na način na koji se United grupa razvila posljednjih pet godina.

“To je dobar primjer istinski konvergentnog operatora u svim komunikacijama i medijima s inovacijama i uslugama na tržištu. Ostaćemo usko povezani s daljim razvojem United grupe i radujemo se saradnji s BC Partnersom”, naveo je Saad.
(kraj) nar

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije