fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryProjekat revitalizacije mreže važna investicija

Projekat revitalizacije mreže važna investicija

Berane, (MINA-BUSINESS) – Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže, koji realizuje Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), predstavlja jednu od najznačajnijih investicija u distributivni sistem tokom prethodnih nekoliko decenija i značajno će podstaknuti pozitivne procese u sjevernim opštinama, saopštila je ministarke ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je danas sa predstavnicima CEDIS-a i izvođača radova obišla dionicu dalekovoda Dolac u Beranama na kojoj je rekonstrukcija u toku.

Sekulić je, kako su saopštili iz Ministarstva, kazala da je posebno zadovoljna poštovanjem planirane dinamike izvođenja radova.

Ona je dodala da vjeruje da će nakon realizacije ovog projekta i ostalih investicionih aktivnosti CEDIS-a, planiranih za naredne tri godine, korisnici distributivnog sistema u Crnoj Gori imati značajno kvalitetnije napajanje električnom energijom, naročito na ruralnom području.

„CEDIS, prema trogodišnjem planu investicija, u primarnu i sekundarnu mrežu na području Crne Gore treba da uloži oko 80 miliona EUR, od kojih oko 50 miliona u revitalizaciju i rekonstrukciju postojeće mreže i 30 miliona u izgradnju novih distributivnih objekata“, precizirala je Sekulić.

Ona smatra da je taj projekat sigurno najveća investicija u distributivni sistem od 80-tih godina prošlog vijeka.

Iz Ministarstva su saopštili da je za prvu godinu izvođenja radova u okviru projekta revitalizacije opredijeljeno oko 12,4 miliona EUR za rekonstrukciju sedam 10kV dalekovoda.

Trenutno su u toku radovi na dalekovodima Grahovo u Nikšiću, Bijela u Šavniku, Gubavač u Bijelom Polju i Dolac u Beranama, a uskoro se očekuje i početak radova i na preostalim dalekovodima – Slap Zete u Danilovgradu, Krute u Ulcinju i Tomaševo u Bijelom Polju.

Izvršni direktor CEDIS-a, Zoran Đukanović, rekao je da CEDIS i Vlada, projektom revitalizacije, pokazuju opredjeljenje za strateško bavljenje distrubutivnim sistemom.

„Naime, sa sanacije posljedica, došli smo na nivo strateškog planiranja i izgradnje distributivnih objekata i mreže“, poručio je Đukanović.

On je naveo da je zadovoljan što se projekat realizuje u saradnji sa renomiranim kompanijama iz Crne Gore koje će i u narednom periodu biti oslonac CEDIS-u u takvim i sličnim projektima.

On se zahvalio i korisnicima na strpljenju usljed prekida u napajanju koji su neophodnan segment realizacije projekta.

Đukanović očekuje da će se, nakon realizacije ovog i ostalih projekata CEDIS-a, kvalitet napajanja na seoskom području značajno poboljšati.

Iz Ministarstva su podsjetili da radove izvodi konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i Ramel iz Nikšić, sa kojim je u decembru prethodne godine potpisan okvirni sporazum na period od 24 mjeseca za potrebe projekta.

Predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić, podsjetio je da su u prethodnom periodu imali značajnih problema u napajanju, naročito, na seoskom području.

On smatra da će ova važna investicija u velikoj mjeri riješiti probleme građana Berana.

U okviru projekta biti rekonstruisano 910 kilometara mreže i 14,2 hiljade stubnih mjesta na srednjenaponskom niovu, kao i oko 510 kilometara mreže sa 14,57 hiljada stubnih mjesta na niskom naponu.

„Domaćinstva koja se napajaju sa mreže na kojoj se izvode radovi se detaljno i direktno na terenu informišu o projektu i benefitima koje mogu očekivati nakon završetka radova i blagovremeno obavještavaju o terminima prekida u napajanju električnom energijom“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...