fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPrvi potencijalni projekat na sjeveru 

Prvi potencijalni projekat na sjeveru 

Budva, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvu održivog razvoja i turizma već je prijavljen jedan projekat za ekonomsko državljanstvo, saopštio je državni sekretar u tom Vladinom resoru, Damir Davidović, i dodao da posebno raduje što je projekat na sjeveru, odnosno u Kolašinu.

On je, na festivalu investicija FREI 2019 u Budvi, podsjetio da je javni poziv za projekte za sticanje ekonomskog državljanstva u oblasti turizma raspisan u februaru i da je otvoren do kraja 2021.

„Od investitora se očekuje ispunjavanje strogih kriterijuma, prvenstveno veličine investicije, broja radnih mjesta i finansijske mogućnosti da realizuju projekat. Biznis plan za takve projekte zahtijeva ozbiljne i opsežne pripreme, pa ne žurimo sa aplikacijama“, kazao je Davidović.

Iz Ministarstva su saopštili da je on objasnio da realizacija ovakvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, partnere investitora, a možda i ponude u turizmu.

Projekti u oblasti turizma mogu biti hoteli sa najmanje pet zvjezdica, 60 smještajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Na sjeveru je potrebno da hotel ima najmanje četiri zvjezdice, 35 smještajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrijednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona EUR, a na sjeveru pet miliona.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte, Dejan Medojević, saopštio je da od programa očekuje da ubrza ekonomski i regionalni razvoj i privuče nove strane investicije.

Takođe, kroz nove turističke, poljoprivredne i prerađivačke kapacitete, otvoriće se nova radna mjesta, a to će uticati i na povećanje životnog standarda u zemlji. Realizacijom tih projekata, Crna Gora će ujedno i ispunjavati zahtjevne ekonomske kriterijume iz evropske agende.

Medojević je dodao da postoje dva kriterijuma za aplikante. Ukoliko ulažu u projekte na primorju ili u Podgorici, minimalno ulaganje je 450 hiljada EUR, a na sjeveru 250 hiljada. Pored ulaganja u projekat, aplikanti su dužni da uplate 100 hiljada EUR donacije na račun države, što će se namjenski koristiti za razvoj manje razvijenih područja.

On je kazao da se uskoro očekuju prvi aplikanti, kada agenti za posredovanje i provjeru međunarodnih sposobnosti dobiju licence.

Direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Milanka Baković, navela je da se dodjela državljanstva uvijek ogleda u interesima Crne Gore i to naučnim, kulturnim i sportskim. Ipak, to nije bilo dovoljno kada je u pitanju privredni i ekonomski interes, pa su utvrđeni kriterijumi za ekonomsko državljanstvo.

Ona je objasnila da je diskreciono pravo ministra unutrašnjih poslova za saglasnost za pokretanje upravnog postupka za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da se moraju ispuniti svi uslovi i pribaviti potrebna mišljenja nadležnih, kada se obavještava i Sekretarijat za razvojne projekte.

„Takođe, da bi se ustanovilo da li aplikant ispunjava propisane uslove, obavljaju se i provjere osoba preko Agencije za nacionalnu bezbjednost, Interpol-a i Europol-a. Ukoliko se ustanovi da je u postupku aplikant ili agent dao netačne podatke, na osnovu tog saznanja se pokreće postupak za gubitak ekonomskog državljanstva i aplikant nema pravo na povraćaj već uloženih sredstava“, rekla je Baković.

Ona je kazala da samo punoljetne osobe stiču državljanstvo i da se ne moraju odreći prethodnog, ali i da oni koji nijesu dobrodošli u zemlje EU neće biti dobrodošli ni u Crnu Goru.

Davidović je, govoreći o rezultatima u turizmu, saopštio da, prema trenutnim rezultatima i projekcijama, vjeruje da će Crna Gora premašiti prošlogodišnje rezultate i da će je posjetiti oko 2,5 miliona turista, koji će ostvariti preko 14 miliona noćenja.

On je podsjetio da je u prvom kvartalu zabilježen rast u kolektivnom smještaju od 40 odsto ili oko 35 hiljada više gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Najčitanije