fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPU obezbijedila svu potrebnu dokumentaciju

PU obezbijedila svu potrebnu dokumentaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je nadležnim organima obezbijedila svu dokumentaciju neophodnu za utvrđivanje dosljednosti primjene zakona od poreskih službenika u postupcima utvrđivanja i naplate poreskih obaveza.

Iz PU su, u saopštenju povodom vijesti da je privedena načelnica PU za područnu jedinicu Podgorica, Stanislava Martinović, kazali da i u tom predmetu, kao i u svim ostalim, treba poštovati prezumpciju nevinosti do okončanja postupka u kojem će se utvrditi osnovanost utvrđenih sumnji i eventualna krivična odgovornost pojedinačnih službenika PU.

„Osnovno opredjeljenje PU je neselektivan i zakonit tretman svih poreskih obveznika, dok poštovanje poreskih propisa i Etičkog kodeksa predstavlja osnovni princip u radu te institucije, za čiju primjenu su zaduženi svi službenici pojedinačno“, dodaje se u saopštenju.

PU, kako su kazali, u kontinuitetu i uz maksimalni stepen kooperativnosti blisko sarađuje sa SDT-om i Upravom policije na otkrivanju krivičnih djela iz privrednog prometa.

„Zbog sumnje na utaju poreza i sprovođenje lažnog stečaja tokom prošle godine Upravi policije i Tužilaštvu dostavljeno je 28 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka, a podnijete su i krivične prijave protiv tri preduzeća i tri odgovorne osobe u tim firmama“, rekli su iz PU.

I službenici PU, kako su objasnili, jednako kao i sami poreski obveznici podliježu utvrđivanju odgovornosti u slučaju postojanja sumnje na zloupotrijebu službenog položaja ili izvršenje radnji iz domena krivične odgovornosti.

Najčitanije