fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRast BDP-a u ovoj godini 2,8 odsto

Rast BDP-a u ovoj godini 2,8 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija će u ovoj godini, prema projekcijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rasti 2,8 odsto, usljed zaršetka velikih investicionih projekata i tekuće fiskalne konsolidacije.

EBRD je u novim regionalnim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navela da će rast ublažiti zbog završetka velikih investicionih projekata, prije svega, autoputa Bar-Boljare i energetskog kabla sa Italijom, ali i tekuće fiskalne konsolidacije.

EBRD je ocijenio da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u narednoj godini rasti 2,6 odsto.

Banka je zadržala iste projekcije rasta BDP-a za ovu i narednu godinu koje je dala u maju.

“Privatna ulaganja u turizam i energiju će vjerovatno ostati visoka. Rizici za projekcije uglavnom se odnose na slabiji rast u Evropskoj uniji (EU)”, navodi se u izvještaju.

Iz EBRD su podsjetili da je rast BDP-a u prvoj polovini godine pao na 3,1 odsto, sa 5,1 odsto u prošloj godini.

“Usporavanje je prvenstveno posljedica skorog završetka velikih investicionih projekata. Prvu polovinu godine su takođe obilježili loši industrijski rezultati, zbog pada proizvodnje električne energije i proizvodnog sektora”, precizirali su iz EBRD-a.

Sa druge strane, turistički sektor i dalje ima dobre rezultate.

“Očekuje se da će deficit tekućeg računa ostati visok i na sličnom nivou kao u prošloj godini, oko 17 odsto BDP-a. Rast cijena je usporen od druge polovine prošle godine, prije svega, zbog pada cijena duvana, odjeće i obuće, ali i zbog smanjenja transportnih cijena nafte”, smatraju u EBRD-u.

Prosječna godišnja stopa inflacije smanjila se sa 2,6 odsto u prošloj godini na 0,3 odsto u prvih devet mjeseci ove.

“Period od juna do septembra je čak obilježen deflacijom, prosječno -0,2 odsto mjesečno”, navodi se u izvještaju.

U novim prognozama se navodi da je rast u regionima EBRD-a prosječno iznosio 2,1 odsto u prvoj polovini godine, što je pad sa 3,4 odsto u prošloj godini i 3,8 odsto u 2017. To usporavanje odražava kontinuiranu slabost u Turskoj, usporavanje u Rusiji i sporiji rast u globalnoj trgovini i svjetskoj ekonomiji.

Najčitanije