fbpx

Rast cijena akcija

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u srijedu su porasle, jer je ulagače ohrabrila vijest da američki predsjednik, Donald Trump, namjerava da odgodi uvođenje carina na uvoz automobila i da bi pregovori s Kinom trebalo da se nastave.

Dow Jones je ojačao 0,45 odsto na 25.648 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 odsto na 2.850 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 odsto na 7.822 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su u ponedjeljak oštro pale zbog trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, cijene dionica su u posljednja dva dana nadoknadile dio gubitaka.

S&P 500 indeks i dalje je oko tri odsto ispod rekordnog nivoa, koji je dostigao prije dvije sedmice.

Ulagače je ohrabrila vijest da bi Vašington mogao da odgodi uvođenje carina na automobile i njihove dijelove na šest mjeseci, kao i izjava ministra financija SAD-a Stevena Mnuchina da uskoro očekuje nastavak pregovora s Kinom.

To je umirilo ulagače koji su se plašili da se pregovori, nakon prošlosedmičnih oštrih poruka s dvodnevnih pregovora u Vašingtonu i povećanja carina, neće nastaviti.

Podršku tržištima pružili su i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Od 455 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Analitičari su poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,2 odsto veće u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

Zahvaljujući tome, ulagači su zanemarili podatke koji ukazuju na usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije.

Službeni podaci pokazali su da je u aprilu neočekivano pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabljenje potrošnje. Isto tako, u aprilu je neočekivano pala i industrijska proizvodnja u SAD-u.

I na evropskim berzama cijene dionica au u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 odsto na 7.296 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,9 odsto na 12.099 bodova, a pariski CAC 0,62 odsto na 5.374 boda.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...